Kaszálnak az idén a dinnyéből?

Akt.:
illusztráció
illusztráció - © fotó: KM-archív
Nyíregyháza, Nagycserkesz – A tavalyihoz képest jóval több dinnyét ültettek szerte az országban, tehát jogosan lehet reménykedni.

Mivel a jövő héttől már valószínűsíthetően komoly mennyiségű magyar dinnye kerül a piacra, ezért a Földművelésügyi Minisztérium a dinnyekampány nyitórendezvényén arra kérte a vásárlókat, hogy ne Görögországból származó, hanem magyarországi dinnyét válasszanak.

Szereti a dinnyét?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Kereskedelmi regisztráció

– A magyar dinnye frissebb a külföldinél. Ugyanakkor az is igaz, hogy az ágazat összesen 11 ezer családnak ad megélhetést. Magyarországon tavaly mintegy 6 ezer hektáron termesztettek görögdinnyét a gazdák, ezen a területen 220 ezer tonna volt a termés. Sárgadinnyét megközelítőleg 500 hektáron termesztettek, a teljes termés 17 ezer tonna körül alakult – tételesített Nagy István, az FM parlamenti államtitkára.

A minisztérium az elmúlt években bevezette a kereskedelmi regisztrációt, továbbá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szezonról szezonra kiemelt ellenőrzéseket folytat a dinnyeágazat szereplői körében a feketegazdaság visszaszorítására.

Jogosan lehet reménykedni

– Mint a mezőgazdaságban, a zöldség- és gyümölcster­mesztésben általában, a dinnyénél is mindent az időjárás határoz meg. Ami tény: a tavalyihoz képest jóval több dinnyét ültettek, tehát jogosan lehet reménykedni – jegyezte meg a nagycserkeszi Benkő Pál, aki három évtizede foglalkozik annak a növénynek a termesztésével, amit sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartanak, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. Tizenöt éve exportál – zömmel a lengyel piacra.

benko

– Kedden Békés megyébe utaztam, hogy tájékozódjak. Ott már korábban elkezdik a szedést, én amondó vagyok, hogy érdemes még várni. Kényszerből semmiképpen nem látok hozzá a szedéshez. Egyébként a görögdinnyét imádom, sokkal finomabb kenyérrel vagy kiflivel, mintha csak simán magában enném.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország július 1-i számában.
hirdetés