Katalán választás – Lezárták az egykori katalán vezetők elleni eljárást Belgiumban

Brüsszel – Lezárta az eljárást a Belgiumban tartózkodó volt katalán vezetők ügyében csütörtökön az illetékes belga bíróság, miután a spanyol hatóságok nemrég visszavonták a Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és politikus társai ellen kiadott európai elfogatóparancsot.

Paul Bekaert, a korábbi katalán elnök ügyvédje arról tájékoztatta a helyi sajtót, hogy az ügyben eljáró bíróság megállapította, az elfogatóparancs visszavonása miatt “tárgytalanná vált” az eljárás.

Katalónia vezetése az októberi alkotmányellenes névszavazás nyomán egyoldalúan kinyilvánította az északkelet-spanyolországi tartomány függetlenségét. A spanyol hatóságok lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt eljárást indítottak a leváltott katalán kormány és a feloszlatott barcelonai törvényhozás elnökségének tagjaival szemben, majd európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik október végén Brüsszelbe utaztak, miután Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.

Az elfogatóparancsot a múlt héten végül visszavonták, mire Puigdemont közölte, hogy volt kabinetjének tagjaival egyelőre Belgiumban maradnak, mivel még nem tudják, hogy szabadon mozoghatnak-e az Európai Unión belül.

– MTI –
hirdetés