Katalán válság – Madridhoz közeli börtönökbe szállítják a függetlenségi vezetőket

Akt.:
Madrid – A spanyol főváros közelében található börtönökbe kezdték meg átszállítani az előzetes letartóztatásban lévő katalán függetlenségi vezetőket pénteken, az ellenük február 12-én megkezdődő per miatt.

A kilenc vádlottat kora reggel három különböző katalán börtönből egy büntetés-végrehajtási gyűjtőhelyre vitték, ahonnan délelőtt egy csendőrségi rabszállítóban indultak el Madrid felé.

A börtönöknél tüntetők gyűltek össze katalán függetlenségi zászlókat lobogtatva, a szabadság szót skandálva, hogy így tiltakozzanak az eljárás ellen.

Több helyszínen kisebb összetűzésbe is keveredtek a katalán rendőrökkel, például amikor egy csoport az autóútra ülve próbálta megakadályozni a hatósági járművek továbbhaladását.

Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök és kormányának több tagja az átszállítást megelőzően a gyűjtőhelyen találkozhatott a kilenc fogvatartottal, akik közül többen is Twitter-üzenetet tettek közzé.

Raül Romeva, az előző katalán kormány külügyi tanácsosa például azt írta: “Madridba megyünk, de nem védeni fogjuk magunkat. Követelni fogjuk a demokráciát és a békét. Ne megtörtként várjanak minket. Előre!”.

Quim Torra a találkozót követően rendkívüli ülésre hívta össze az autonóm katalán kormányt, amely után élőben közvetített televíziós nyilatkozatot tett.

A katalán elnök hangsúlyozta: a függetlenségi vezetők elleni per “örökre” meg fogja változtatni a katalán-spanyol kapcsolatokat.

Véleménye szerint a bírósági eljárás támadás az önrendelkezési jog és a demokrácia ellen, hangsúlyozva, hogy a vádlottak nem követtek el semmilyen bűncselekményt.

Beszédének angol nyelven elmondott részében a nemzetközi közösség támogatását kérte a spanyol állam “elnyomó” cselekedeteivel szemben, hangsúlyozva, hogy ez európai probléma is, mivel a katalánok európai polgárok is, akiket az európai intézményeknek védeniük kell.

A per kezdetének február 12-i időpontját pénteken tűzte ki a spanyol legfelsőbb bíróság, amelyet korábban a sajtóban kiszivárgott információk is valószínűsítettek február 5-ével és február 6-ával együtt.

Az eljárás során a bíróság tanúként hallgatja majd meg Mariano Rajoy volt spanyol miniszterelnököt, Artur Mas egykori katalán elnököt és Inigo Urkullu baszk elnököt is mások mellett.

A tervek szerint a per ezen első szakasza három hónapig tart majd, és a legfelsőbb bíróság honlapján élőben is követhető lesz.

A politikusok és civil szervezeti vezetők ellen a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt indult eljárás.

– MTI –
hirdetés