Katasztrofális a közlekedés Nyíregyházán? – “Ha nem reagálok időben, már az égi sztrádán utaznánk”

Akt.:
Katasztrofális a közlekedés Nyíregyházán? – “Ha nem reagálok időben, már az égi sztrádán utaznánk”
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – Úgy vélem, túlságosan megszaporodtak a közutakon a szabálytalanul közlekedő gépjárművezetők. Jómagam Nyíregyházán nap mint nap ezt tapasztalom. A sok baleseti híradás láttán legszívesebben kiáltanék egy nagyot fiatalnak és idősnek is: „Ne siessetek! Tartsátok be a szabályokat, különben baj lesz!” – írja olvasónk.

A napokban a zöld lámpával védett utcáról jobbra kanyarodtam, nem számolva azzal, hogy ott találkozhatom valakivel, hiszen „védve vagyok”. Mégis, egy autós elém kanyarodott, kis híján „találkoztunk”. Ha csak egyetlen másodperccel később reagáltam volna, valamelyikünk talán már az égi „sztrádán” utazna. Egy másik helyszínt is hadd említsek: naponta megyünk a piacra a Búza utcán, itt is sok türelmetlen „kormányzóval” találkozom, pedig a piactól jövet nem könnyű kikanyarodni a Bethlen Gábor utcára, itt ügyelni kell a gyalogosokra, a kerékpárúton haladókra is. A hátam mögött érkező autós hosszú kürtszóval jelezte: haladjak, siessek, csakhogy ő nem látta, hogy egy kerékpáros érkezik, s nekem kötelességem megvárni, amíg átpedálozik előttem. Bosszantó és szabálytalan az ilyesfajta viselkedés, mármint az autós esetében. Akárcsak az, amikor a lámpás csomópontoknál a „tök piros” alatt is áthajtanak egyesek. A féktelen szlalomozás már csak hab a tortán. Egy piros sportkocsi a minap 300 méteren ötször váltott sávot, a nemtetszésemnek kürtszóval adtam hangot. Amikor a lámpás kereszteződésben mellé értem, ő is kifejezte a véleményét: a lehúzott kocsiablakon keresztül felém köpött!

Jó párszor voltam tanúja annak is, hogy a kiegészítő lámpa előtt állókat hátulról megkerülve, szabálytalanul sávot váltva előzik meg a türelmetlen vezetők. Apró közlekedési életmorzsák ezek, amelyek bármikor komoly balesethez vezethetnek. Azt tanácsolom, legyünk figyelmesek, türelmesek és szabálykövetőek az utakon még akkor is, ha másokról ez nem mondható el. Főleg, ha hétvégén a régi KGST piac felé araszolunk Nyíregyháza belvárosából. A körút után a szélső sáv „elfogy”, a nagytestű kocsik, buszok, teherautók igyekeznek „betagozódni” a másik sávba, ne kockáztassunk egy koccanást!

Dombóvári István
hirdetés