Katasztrófaturisták és segítők a pisztrángtelepen

A legnagyobb pusztítást a pisztrángtelep szenvedte el az árvíz következtében. A kár 8 millió forint.

Nem harag, csak szomorúság látszik Hoitsy Györgyön, érződik hangján, amikor arról kérdezem: volt-e katasztrófaturizmus a pisztrángtelepen a hét végén?

Volt. Hosszú sorban álltak az országúton az autók, gazdáik lelkesen fotóztak, volt, aki a az udvarra is bement, hogy még jobb képeket csináljon.

Könnyeivel küszködik

Amikor viszont arról beszél a pisztrángtelep bérlője – nem tulajdonos, bérlő, de a kár az övé, családjáé –, hogy sokan voltak önkéntes segítők, közöttük ismeretlenek is, könnyeivel küszködik a meghatottságtól.

Halra nem lehet biztosítást kötni – mondja Hoitsy György. Annak idején több biztosítónál is érdeklődött, egy volt, amelyik a házban levő halra hajlandó lett volna kötni. De hát nála csak a legzsengébb ivadákok fölött van fedél, a többi kint él, a medencékben. Közülük most már rengeteg a Hámori-tóban.

Azért hétfőn délben már fogadott vendégeket az erdei, kis halsütöde. Ezzel együtt rengeteg még a munka, hatalmas volt a péntek éjjeli pusztítás. 1953-ban volt hasonló áradás a lezúduló víz miatt. Akkor bokáig ért a víz. Most térdig, volt, ahol derékig. 

 Áram nincs

– Hömpölygött az iszapos víz, farönköket hozott a hegyről – idézi fel a péntek este kezdődött borzalom első perceit Hoitsy György. A talaj már régen nem tudja beszívni a vizet, eddig annyi esett, mint máskor egy év alatt. A patak eltömedékelődött, és miközben egyre reménytelenebb volt a helyzet, jött a telefon Mályinkából: nagy a baj, az ottani feldolgozónál átszakadtak az ivadékgondozó tavak rácsai.

Mályinka, majd vissza Lillafüredre. Áram nincs, telefonálni nem lehet, a mobilhoz nincs térerő. Végül lentről, Lilláról sikerült. Éjféltájban megérkeztek a tűzoltók, két miskolci kocsi, egy Barcikáról, egy Tiszaújvárosból. Fél 3–3 körül megjöttek a homokzsákok és a katasztrófavédelmisek.

A kár, Hoitsy György első becslései szerint 8 millió forint.

Halak az árban

A lillafüredi pisztrángtelep medencéiből a lezúduló víz halak mázsáit ragadta magával. Két és fél mázsa ponty lett oda, továbbá fél mázsa kárász,csuka és süllő. Ez azonban messze nem minden. Egyszer négy mázsa pisztráng, még egyszer két és fél mázsa a kár. Továbbá: kilencven sebespisztráng anyával és hetven aranypisztráng anyával lett szegényebb Hoitsy György. Hogy legyen elképzelésünk a kárról: sebespisztráng anyából 250, aranypisztrángból 176 volt. Ahhoz, hogy ekkorák legyenek, három éven át kell őket etetni-gondozni. Új otthonuk a Hámori-tóban van. A kárt nemcsak az állomány drasztikus csökkenése jelenti: a víz, az iszap, a hordalék egyéb módon is pusztított a telepen. Hogy az etetőanyagból mennyi vált használhatatlanná, azt még csak most méri fel Hoitsy György.

SzG


 
hirdetés