Nagyvilág

2012.11.30. 10:27

Vizet találtak a Merkúron

A bolygó felszínén a 427 Celsius fokos hőmérséklet is normális, a NASA szondája azonban jeget és valószínűleg szerves anyagot is talált az égitest északi sarkán.

A bolygó felszínén a 427 Celsius fokos hőmérséklet is normális, a NASA szondája azonban jeget és valószínűleg szerves anyagot is talált az égitest északi sarkán. A nagy kiterjedésű jeges területek az északi 85 és 65 szélességi fok között terülnek el. - A leletek annyira ígéretesek, hogy az elkövetkezendő hónapokban a Messenger űrszondát kifejezetten a terület felé irányítjuk további vizsgálódására – mondta Gregory Neumann, a NASA Goddard Úrközpont kutatója.

A méréseket egy úgynevezett neutron-spektrométer műszerrel végezték, aminek az erdményei igazolták a hidrogén és a vízjég jelenlétét a Merkúron. További érdekesség, hogy a képeken meglepő sötét foltok is felfedezhetők, amik a kutatók szerint szerves vegyületek nyomai lehetnek.

A Merkúr sok tekintetben hasonlít a Holdra, felszínét számos kráter borítja, nincs természetes holdja, és nincs állandó légköre sem. A Merkúr a Naprendszer második legsűrűbb bolygója, és már Galilei is vizsgálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!