Katonákat és helikoptereket is bevetnek a Hernád mentén az árvizi védekezésben

Az esti órákban 100 katona és 2 helikoter érkezik Ócsanálos térségébe, hogy bekacsolódjanak az áradó Hernád mentén a töltésmagasítási munkákba – mondta el a Független Hírügynökségnek a környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt rekordszinten, 20 cm-rel az eddig mért legmagasabb vízállás felett tetőzött a Hernád Hidasnémetinél – közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Ócsanálos térségében 25-30 óra múlva várható a Hernád tetőzése, 30-50 cm-rel az eddig mért legmagasabb vízállás felett – közölte Persányi Miklós. A környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetője elmondta: jelenleg 500 ember dolgozik a töltések magasításán az itt található, nyílt ártéri településeken.

Persányi közölte: 100 katonát várnak Debrecenből, akik bekapcsolódnak a körtöltések építésébe, 2 helikoptert pedig azért rendeltek Szolnokról, hogy a földön nem megközelíthető területekre is eljutassák a homokzsákokat és a szükséges felszereléseket. A tárcavezető hozzátette: a katonai segítségről korábban egyeztetett Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel.

A Hernádon az eddigi legnagyobb levonuló árvíz mellett kedvezőtlen, hogy a Sajón és a Taktán is III. fokú a készültség és a Tiszán is magas vízállások vannak – közölte a ÉKÖVIZIG. A vízügyi hatóság illetékese elmondta: a Bőcs alatti nyílt ártéri településeken (Berzék, Sajóhídvég, Köröm, Girincs, Kiscsécs, Kesznyéten, Sajólád, Ónod, Muhi, Nagycsécs,) is fokozottan kell készülni az önkormányzatoknak a védekezésre.
hirdetés