Kavitációs kazán adja a meleget Nyírmeggyesen

Akt.:
Nyírmeggyes
Nyírmeggyes
Nyírmeggyes – A magyar találmány árammal melegíti fel a vizet, energiahatékony, energiatakarékos és környezetbarát.

„A nyírmeggyesi általános iskolában a fűtési szezon kezdete óta hidegek a radiátorok, jelenleg nap közben 12-15 fok van a termekben. Az önkormányzat tartozása miatt a szolgáltató kikapcsolta a fűtést, így a gyerekek egy olyan teremben zsúfolódnak ösze, ahol van egy villanykályha” – telefonált a szerkesztőségünkbe pénteken egy édesapa.

A panasszal kapcsolatban Ertsey Géza Pétert, Nyírmeggyes polgármesterét kérdeztük meg.

– Az igaz, hogy a szolgáltató kikapcsolta a gázt, de az nem igaz, hogy nincs fűtés az iskolában. Az önkormányzat a gázt nem is akarja visszaköttetni, ugyanis nagyon sokba kerül, helyette egy országos kísérlet részeként kavitációs rendszerű kazánt használunk. Ez egy magyar találmány, amely árammal melegíti fel a vizet. Energiahatékony, energiatakarékos, s környezetbarát. Az őszi fűtési szezont már ezzel az új rendszerrel kezdtük el. Nem volt idő kiépíteni egy új radiátorendszert, a régihez kapcsolták rá, s ez bizony okozott némi gondot. A vezetékekkel is akadt műszaki probléma, s mindez ahhoz vezetett, hogy nem tud teljes kapacitással működni még ez a rendszer, ezért állítottunk be olajradiátorokat is a tantermekbe. Erre a hétvégére ígértek még egy motort, ha az is üzembe áll, meglesz a szükséges hőmérséklet a tantermekben.

Az alsós tantermeket egy különálló, kisebb kavitációs kazán fűti, ott nem merült fel semmi probléma. A kavitációs kazánok mellett a fűtési rendszer részét képezi majd napelem és napkollektor is, így az eredeti fűtési költségek 30 százalékából megoldhatjuk a jövőben a fűtést, s ez bizony jelentős megtakarítás lesz.

– M. Magyar László –
hirdetés