Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.01. 19:41

Szerencse le! Szerencse fel!

<p>Felsőtelekes - Emlékmű-avatás a bányászok és a bányászat tiszteletére.A bányászat dicső múltjára és a tárnák mélyén dolgozó egykori bányászokra emlékezett december 1-jén Felsőtelekes község és lakossága.</p>

Délelőtt 10 órakor harangszó hívta istentiszteletre az ünneplő tömeget, majd a József Attila Művelődési Házban megemlékező műsor keretében mondtak köszönetet a dolgos kezeknek, amelyek a „fehér kenyeret adó fekete gyémántot” a föld mélyéből minden nap a felszínre hozták.

Az ünnepi műsort Hadobás Sándor, a Borsod -Abaúj- Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeum igazgatója nyitotta meg, köszöntőt mondott Mészáros Pál, Felsőtelekes polgármestere, Gúr Nándor országgyűlési képviselő, Nagy Tibor, a Bányászlakta Települések Országos Szövetségének alelnöke, továbbá verset adtak elő a helyi általános iskola tanulói. Ezután leleplezték az épület előtt felállított bányász-emlékművet.
A felsőtelekesi erdőből kivágott tölgyfát Novák Géza fafaragóművész kezei munkálták egyedivé, hogy egyszerű tökéletességével hirdesse a telekesi bányászok dicső emlékét. Az emlékműre mind a katolikus plébános, mind a református lelkész áldását kérte, majd megszentelése után a megjelent vendégek, így Gyárfás Ildikó országggyűlési képviselő, és a helyi lakosok koszorúkat és mécseseket helyeztek el a talapzaton, amelyet a bányász himnusz hangjai kísértek.

Szerencse fel! Szerencse le! Ilyen a bányász élete.
Váratlan vész rohanja meg, Mint bérctetőt a rengeteg.
Nem kincs után sóvárgok én, bányászkislányt óhajtok én.
Bányászkislányt óhajt szívem, Ki szívében bányász legyen.
És hogyha majd a föld ölében végóránkat éljük,
Isten kezében életünk, ő megsegít, reméljük!
Te, kisleány, ne bánkódjál, Bányásznak halni szép halál,
Egekbe szállani fel, fel! Szerencse fel! Szerencse fel!
Szerencse fel!

B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!