Nyíregyháza hírei

2014.05.31. 14:35

Pünkösdi királynéjárás és királyválasztás a Sóstói Múzeumfaluban

Nyíregyháza, 2014. május 31., szombat (MTI) - Felelevenítik a valamikori pünkösdi királynéjárást és királyválasztást június 9-én, pünkösdhétfőn a Sóstói Múzeumfaluban.

Nyíregyháza, 2014. május 31., szombat (MTI) - Felelevenítik a valamikori pünkösdi királynéjárást és királyválasztást június 9-én, pünkösdhétfőn a Sóstói Múzeumfaluban.

Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn lévő skanzen közművelődési munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy a már-már feledésbe merült hagyományt a Margaréta Néptáncegyüttes tagjai idézik meg.

Megelevenedik a múlt, úgy mint egykor a falvakban, királynéjárásra indulnak a lányok, hogy a néphit szerint a kendertermést növeljék. Magasra emelve királynéjukat járják majd a portákat és "Ekkora legyen kendtek kendere!" kiáltásokkal kívánnak bő aratást a valamikor fontos textilipari alapanyagnak számító rostos növényből. A "Ma vagyon, ma vagyon, piros pünkösd napja" ének elhangzása után, amelyből "a pünkösdi mavagyonolás" rituáléja keletkezett, ajándék is jár.

A legények pedig megválasztják pünkösdi királyukat, ezúttal lovas ügyességi versenyen döntik el, ki kapja a képzeletbeli koronát. A pünkösdi király cím egykor egy esztendőn át juttatta különös előnyökhöz a képzeletbeli trónon ülőt: legénybíróként ő döntött például a fiatalok között kialakult vitás kérdésekben a településeken, és a részvétele nélkül nem rendeztek mulatságot egyetlen faluban sem.

Kisgyörgy Tamás kiemelte: a hagyományos kihívások mellett most új vetélkedőfajtákban is versenyre kelnek a legények. Így például vágtázó paripa hátáról igyekeznek majd "keszkenőt csenni" a népviseletbe öltözött lányoktól és megmutathatják, melyikük iszik a "legrafináltabban" sört lovasként.

A délelőtti királynéjárás és a délutáni királyválasztás közben a látogatók a Burattinó Bábszínház előadását láthatják, illetve egy interaktív előadáson a hortobágyi pásztorok mindennapjaival ismerkedhetnek meg. Lesz koncert is: a No Techno Country Band lép fel.

A Sóstói Múzeumfaluban pünkösdhétfőn 10 és 17 óra között ünnepi nagyvásárt is rendeznek, és kézműves foglalkozásokkal, műhelybemutatókkal, lovaglással, szekerezéssel, íjászattal is várják az érdeklődőket. Lesz játszóudvar és "babonaházba" is betérhetnek az érdeklődők, akik a régi pünkösd népi ételekből is kóstolót kaphatnak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!