”Kedvező ítéletet kaphat!”

A meglepő hirdetést böngészve a szép emlékű Garas Dezső, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai-díjas művész egyik kedélyes kiszólása jut eszembe. Angyal Sándor jegyzete.

Kérdezték egyszer tőle: gazdag művészi évtizedei alatt sikerült-e szép vagyont gyűjtenie öregkorára. Azt válaszolta: ahhoz ő ügyetlen és gyáva volt, csak a gázsijából élt, pedig ha sikerült volna lopnia néhány milliárdot, pár év alatt leülné a büntetést, utána élne, mint Marci a hevesen. Szegény elhunyt kedvencünk nyugalmát nem szeretném megzavarni, de ha most olvashatná egyik bulvárlapunk többször megjelent reklámját, aligha kerülné el a gutaütést.

A fentebb említett hirdetésben ugyanis öt szép jósnő azt írja: „Bírósági ügyek nyomasztják? Csak egy hívás, és kedvező ítéletet kaphat!” A szöveg alatt a mosolygós arcképek meg a telefonszámok a mellékekkel, s azzal, hogy a beszélgetés díja percenként mindössze 485 forint. Ami egyébként az ígéret garanciájául is felfogható, mert ők nemcsak a levegőbe beszélnek.
Évekig koptattam az egyetem jogi karának székeit, s én ott azt tanultam, hogy aki sokat lop, az sok éves büntetést is kap. Mostanság meg még az ellenzék sem vonja kétségbe hazánkban a bíróságok függetlenségét, s hogy ott kétségkívül igyekeznek érvényesíteni ítéleteikben az igazságot. Amit – mint a gyakorló jogászok tapasztalják – nem lehet elmondani minden ügyészi hivatalra. Nyugdíjas lévén ezt én nem tudom megerősíteni, csak azon töprengek, mire alapozza az öt jósnő azt a bizonyos kedvező ítéletet. Ami lehet ugye tíz helyett csupán öt év börtön, a legjobb esetben meg mindössze felfüggesztett végrehajtás. Mivel tudják elérni ezek a jogi doktori címmel aligha rendelkező madámok ezt a sikert, miközben a börtönökben nem milliárdokat síboltak ülnek zömmel, hanem visszaeső tyúk- és krumplitolvajok, netán engedély nélkül téli tüzelőt biciklin hazatoló kisebbségiek… Minden estre a jelzett jósnőknek bizonyára jó kapcsolataik lehetnek ígéretük valóra váltásához, amiért aztán akinek telik rá, még a hálapénzről sem feledkezik meg.

Angyal Sándor
hirdetés