Kedvező recenziók és egy lengyel fesztiváldíj előzte meg a Saul fia lengyelországi bemutatóját

Varsó – Kedvező recenziók és egy lengyel fesztiváldíj előzte meg a Saul fia lengyelországi bemutatóját, Nemes Jeles László nagysikerű, Oscar-díjra is jelölt alkotását csütörtökön elővetítésen tekinthetik meg a meghívottak a varsói Lengyelországi Zsidók Múzeumában (POLIN) a helyi forgalmazó, a Gutek Film társszervezésében.

A filmet a pénteki varsói hivatalos bemutatót követően láthatja a nagyközönség, második hivatalos bemutatót pedig szombaton tartanak a délnyugat-lengyelországi Wroclawban, amely idén az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli. Mindkét vetítésre meghívták a film főszereplőjét, Röhrig Gézát.

A lengyel nézők már tavaly júliusban megtekinthették a filmet a Gutek Film által Wroclawban szervezett, hagyományosan népes közönséget vonzó Nowe Horyzonty filmszemlén. Az északnyugat-lengyelországi Bydgoszczban novemberben szervezett Camerimage filmfesztivál szakmai zsűrije pedig a rangos Bronz Béka-díjjal tüntette ki Erdély Mátyást, a Saul fia operatőrét.

A lengyelországi filmfesztiválok, valamint a film számos külföldi fesztiválsikere nyomán az előző hónapokban megjelent lengyel recenziók “megrázó alkotásnak”, “remekműnek”, “a filmtörténet kánonjába beíródó alkotásnak” nevezték Nemes Jeles munkáját. A Rzeczpospolita napilapban a májusi cannes-i filmfesztiválról tudósító kritikus kiemelte: a film stilisztikája testközelből láttatja a rettenetet, a megalázást, valamint “a méltóság megőrzésére tett kísérletet” egyaránt.

A stopklatka.pl filmportál recenzense szerint a Saul fia cáfolta azt a feltételezést, amely szerint a filmművészetben többféleképpen feldolgozott holokauszt témája “mára bizonyos értelemben lezártnak tekinthető”. Ezt a rendező által választott megközelítési mód tette lehetővé, mely “a pokoljárás kettős drámáját megélő emberek”, az auschwitzi haláltáborban kényszermunkát végző Sonderkommando tagjai szemével nézi a történteket.

Egy másik szakportál, a filmweb.pl kritikusa úgy értékelte: Nemes Jeles az egyszemélyes szemszöget, “drasztikus naturalizmust” alkalmazva, “az éveken keresztül ábrázolhatatlannak tartott” auschwitzi valóságot adta vissza “kompromisszummentes” módon. Ennek eredménye “egy rendkívül tiszta, erős mozi”.

“A szó szoros értelmében vett remekműnek” nevezte az alkotást hétfőn Lukasz Adamski filmkritikus a W Sieci konzervatív hetilap kulturális rovatában. “Auschwitz borzalmait még senki sem ábrázolta ennyire érzékletes módon” – írta, hozzátéve: “Minden másodpercben szinte érezni az égetett testeknek és a félelemnek a halálgyárból felszálló szagát”. Adamski a lengyel származású filmrendező, Roman Polanski híres holokauszt-filmjével, A zongoristával hasonlítja össze a Saul fiát, rámutatva: Polanskitól eltérően Nemes nem él szimbolikus jelenetekkel, ezért filmje “a tanúk által készített dokumentumként” hat.

A film lengyelországi forgalmazását a kulturális és audiovizuális ágazatok támogatására irányuló európai program, a Kreatív Európa támogatja 33 700 euróval. A pénteki fővárosi bemutató társszervezője a Varsói Magyar Kulturális Intézet, amely a filmgyártás egyik támogatója volt.

– MTI –
hirdetés