Kék Cápák – Felkerültek az európai kosarastérképre

Nagy sikert értek el a nyíregyházi fiatalok
Nagy sikert értek el a nyíregyházi fiatalok - © Fotó: EYBL
Nyíregyháza – A nyíregyházi fiatalok emberfeletti teljesítménnyel szereztek ezüstérmet.


A Nyíregyháza Blue Sharks U20-as csapata nem akármilyen nemzetközi sikert ért el a hétvégén. A fiatalok pénteken Miskolcon játszottak U20-as meccset (hárman a felnőttben is meghatározó perceket kaptak), majd Pécsre indultak, ahol az európai ifjúsági kosárlabda-liga (EYBL) közép-európai régiójának döntőjén vettek részt. A Cápák itt megverték a Szolnokot, valamint egy olasz és egy angol csapatot, majd a fináléban a (legkevésbé európai…) NBA Academy Africával szemben alulmaradtak, de kiharcolták a jogot az április 18–21. között megrendezendő európai szuperdöntőre.

– Ez egy közös munka eredménye, hiszen itt sportcentrumos srácok és a Blue Sharks U20-as csapatának egyvelege adja a keretet – mondta el a hétfői sajtótájékoztatón Sitku Ernő, a csapat edzője. – Ketten a Sportcentrum U16-os csapatából kerültek ki, heten az U18-as együttesből, további öten a felnőttcsapattal edzenek. Ezek a srácok emberfelettit teljesítettek, napi két mérkőzést játszottak magas szinten.

A kezdetektől ez a cél

A Sportcentrum kosárlabda-szakágvezetője, Siska János elmondta, amikor megkapták az akadémiai jogot, azt szerették volna, hogy nemzetközi porondon is felmutassanak valamit. A jövőben az alsóbb korosztályokra is szeretnék ezt kiterjeszteni.

Az együttes csapatkapitánya, Demeter Ádám kiemelte, azért sem volt könnyű dolguk, mert a csapatok nagy része több országból válogatja össze a keretét, találkoztak litván és szerb játékosokkal, na meg az afrikai együttessel.

Rigában töltik a húsvétot

– A Rimini megpróbált minket kizökkenteni a védekezésével, bizonyos periódusokban sikerült is, sokáig vezettek, kicsit már izgultam, hogy épp egy olyan csapat ellen esünk ki, amelyiket megvertük már korábban – mondta Ádám. – A negyedik negyedben aztán ritmust váltottunk és fordítottunk. A döntőbeli ellenfelünk fizikailag nagyjából öt-hat évvel jár előttünk, nagy pontkülönbséggel zárult a meccs, de a szuperdöntő szempontjából ennek nem volt jelentősége.

Az említett afrikai csapat egy Afrika-válogatott, amelybe azokat gyűjtik össze, akik potenciálisan az NBA-be kerülhetnek, és sokat elmond róluk, hogy a csapatuk minden tagja amerikai egyetemi ösztöndíjjal rendelkezik már.

A Cápák áprilisban folytathatják kalandjukat az európai ligában, a rigai szuperdöntőn rajtuk és az afrikaiakon kívül a Zalgiris Kaunas, a Kalev Tallinn, a Minszk és egy londoni akadémia vehet még részt.

MK
hirdetés