Kék Cápák – „Kudarcként élem meg a történteket”

Az lett volna a baj, hogy fejetlenül játszottak volna a hazaiak...?
Az lett volna a baj, hogy fejetlenül játszottak volna a hazaiak...? - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A Blue Sharks sehogyan sem tudta megállítani a kevesebb mint öt perc alatt 20–2-es szakaszt repesztő Vasast.

De mi történt az utolsó öt percben, 71–58-as nyíregyházi előny után, hogy sikerült elveszítenie a Blue Sharksnak a Vasas elleni negyeddöntős párharc harmadik mérkőzését? Amellett, hogy a meccs felvétele alapján keretes írásunkban rekonstruáltuk a történteket, arra voltunk kíváncsiak, hogy mi játszódhatott le a fejekben.

– Annyira gyorsan történt minden, és csak arra emlékszem, hogy megint eladtuk a labdát és újra triplát kaptunk – mondta a Siska János edző kiállítása után a 20–2-es Vasas-rohanás közben már ténylegesen meccselő nyíregyházi szakmai igazgató, Sitku Ernő. – Nyilván nem kellett volna annyi labdát eladnunk, de fogalmam sincs, hogy mit kellett volna másként csinálnunk.

Talán ha a triplazápor közepette a zónavédekezésről átvált emberfogásra a csapat. Főleg úgy, hogy a vasárnapi második meccset is triplával döntötte el a Vasas (még ha a felvételek alapján az a dobás dupla is volt).

– Lehet, hogy meg kellett volna tenni, de a tizenhárom pontos előnyünket is zónavédekezés közepette építettük fel – mondta a javaslatra Sitku Ernő. – A letámadás elleni tanácstalanság is meglepett, hiszen tudtuk, hogy a Vasas ezt a fegyvert is alkalmazza, ezerszer el is gyakoroltuk, mit kell tenni ellene. Azt sem értem, hogy miért kaptunk ennyi technikait, miként a vendégek triplája alatt befújt palánk alatti faultunkat sem tudom értelmezni. De elsősorban magunkban, illetve magamban kell keresnem a hibát.

A kiesést követő második évben sem tud éremért küzdeni az NB I B csoportban a Blue Sharks, holott a lehetőségei és a játékosállománya alapján nem az 5-8. helyezettek között lenne a helye.

– Ez egyértelmű, miként az is, hogy kudarcként élem meg a történteket – préselte ki magából a szerda este történtek hatása alatt lévő Sitku Ernő.
Folytatás a Nagykőrös ellen, valamikor a jövő héten…

NB I B csoport: Ezt hozta a Blue Sharks–Vasas meccs utolsó öt perce

Öt perc volt hátra, amikor Czura Attila betörése után az addigi legnagyobb hazai előny (71–58) alakult ki. A következő támadásnál előbb a Vasas játékosa, Katona Róbert kapott technikait (egy büntető után a Blue Sharks a félpályáról jött volna), de Czura addig szövegelt neki, hogy ő is kapott egyet, így az időkérés után vendégeknél maradt a labda. A következő két támadásól nem született kosár, 4:18 perc volt hátra, amikor Katona triplát dobott (71–61). A letámadás ellen eladták a labdát a Cápák, 4:05-tel a vége előtt Boros Márk dobott ziccert (71–63) – időkérés.

Az újabb letámadás ellen Nagy Krisztián a félpályánál támadóhibát követett el, Siska János edző reklamálásért technikait kapott, a másodikat, így kiállították, a meccselést Sitku Ernő szakmai igazgató vette át. Katona büntetője 3:59-cel a vége előtt kimaradt – hazai időkérés. Itt is-ott is elrontott támadások után 2:19-cel a vége előtt Katona palánkos triplát dob (71–66) három másodperccel a támadóidő lejárta előtt, közben a szőrösszívű Rácz Zsolt játékvezető a palánk alatt – túlzott szigorral – szabálytalanságot ítél az Andrássy Gézával a pozícióért küzdő Oláh Zoltán ellen. Így a Vasas jött alapvonalról, Katona 2:16-nál újabb triplát dob (71–69), miközben Fazekas Csaba neki is futott, plusz egy dobást is ítélhettek volna a vendégek javára. Bus Iván 2:08-nál mindkét büntetőjét bedobta (73–69), de 1:51-gyel a vége előtt Moravcsik Áron hármast szerez (73–72). Az újabb kosár 25 másodperccel a vége előtt született, amikor Katona rossz hármasa után Kiss Barnabás szedte le, és tette vissza a lepattanót (73–74). Az időkérést követően Bus Iván betöréséből nem született kosár 15 másodperccel a vége előtt, utána a Vasas hat büntetőt (a kétszer kihagyott második kísérlet után rendre visszaszedték a támadólepattanót) is dobhatott, melyből négyet értékesített (73–78), Czinger Zoltán dudára visszatett támadólepattanója után (75–78) is a Vasas ünnepelhetett.
hirdetés