Kék Cápák – Többet kapott, mint amit várt

Tóth Gergely a feleségével, Fannival és a kislányukkal, Emmával él Nyíregyházán
Tóth Gergely a feleségével, Fannival és a kislányukkal, Emmával él Nyíregyházán - © Fotó: Magánarchívum
Nyíregyháza – A Blue Sharks korábbi válogatott centere egy kupát elszorongatna maga mellett.

Mint ismert, a Nyíregyháza Blue Sharks nyáron minimálisan változtatott az eddigi koncepcióján, és már nem csupán helyi játékosokból állította össze a keretet. Így érkezett Tóth Gergely, akivel az NB I/B-ben talán a legnagyobb erősítést hajtották végre a Cápák. A 29 éves center pályafutása Körmenden indult, megfordult Zalaegerszegen, majd sokáig alapember volt Sopronban, illetve három éve válogatott kerettagként is számítottak rá. Ezek után meglepőnek tűnik az osztályváltás.

Mentorszerepet is vállal

– Hosszabb sérüléshullámon mentem keresztül az elmúlt két évben, pedig eleinte nem volt semmilyen komolyabb problémám – emlékezett vissza Tóth Gergely. – Amikor a nyár elején felhívott Sitku Ernő, nem gondolkodtam sokat. Mondták, hogy Siska Jani és Ernő viszi a csapatot, adott ez a lehetőség, hogy itt játsszam, tetszett az ötlet. Profi körülmények fogadtak, az edzők is nagyon felkészültek. Bus Ivánt, Czinger Zolit és Bazsó Brúnót ismertem régebbről, de az új srácok is szívesen fogadtak, ezért a beilleszkedés nem volt nehéz. Elégedett vagyok, nem számítottam ennyire, mint amit jelenleg kapok, érzem, hogy megbecsülnek. Egy évre írtam alá, de könnyen lehet folytatás is, semmilyen negatívum nem ért, amióta itt vagyok.

A kosárlabdázó nem egyedül érkezett, vele jött a felesége, valamint a két és fél éves kislányuk.

– Ez volt az első költözése a családnak, a nagyszülők hiánya kijött a második-harmadik hónapban, de túllendültünk ezen – beszélt Tóth a családjáról. – A feleségem talált munkát, de az idő nagy részében ő van a kislányunkkal, hiszen én sokat edzem. Persze, amikor csak tehetem, velük vagyok én is.

A 205 centis játékos hozza a tőle elvártakat, a palánk alatt megállíthatatlanul fog pozíciót és képzettségével az ellenfelek fölé nő, emellett mentorszerepet is vállal a csapaton belül.

– Tizenkét évig voltam élvonalbeli játékos, jó edzőkkel dolgozhattam, amiket tőlük átvettem, azok megmaradtak, rutinból meg tudok oldani sok helyzetet – fejtette ki a center. – Az lehet a különbség a két osztály között, hogy ami ott elég, az itt kiemelkedő. Az A csoportban gyorsabb a játék és a gondolkodás is, valamint egyénileg képzettebbek a játékosok, de ez abból is adódik, hogy ott rengeteg a légiós. Ami a mentorszerepet illeti, a csapatunkban van három-négy fiatal játékos, csak rajtuk múlik, hogy akarnak-e pluszmunkát végezni, én ott vagyok és csinálom velük. A hozzáállásukat kellene még kicsit formálni, át kell szellemülniük a profi létre. Nem is tudják, hogy milyen tehetséggel vannak megáldva.

A kupagyőzelem vezérli

A Blue Sharks a bajnokságban jelenleg az ötödik helyen áll, a Hepp-kupában viszont ott lesz a februári négyes döntőben – Tóth Gergely az utóbbi trófea elhódítására lát nagyobb esélyt.

– Az elsődleges célom most, hogy megnyerjük a kupát – jelentette ki határozottan. – Semleges pályán verhető a Honvéd, a másik ágról minden bizonnyal a Veszprém lesz döntős, ellenük is lehet esélyünk. Egy kupát szívesen elszorongatnék magam mellett. A bajnokságban azt tartom reálisnak, hogy a négybe jussunk.

MK
hirdetés