Sport

2013.11.30. 10:26

Pályaalap a minőségi munkához

Nyíregyháza - Nemcsak Nyíregyháza, a megye labdarúgására is pozitív hatással lehet a pályaépítő beruházás.

Nyíregyháza - Nemcsak Nyíregyháza, a megye labdarúgására is pozitív hatással lehet a pályaépítő beruházás.

Ilyen még nem volt a nyíregyházi foci történetében! Csütörtökön a nyíregyházi közgyűlés egyhangúlag zöld utat adott a nyíregyházi labdarúgás középtávú fejlesztési irányelveinek, amely alapján a pályákat illetően gyökeres változás kezdődhet a megyeszékhely, és a megye labdarúgásában is. Ezzel vége lehet a mostoha körülményeknek, és kiváló feltételek mellett edzhetnek majd a Nyírsuli fiataljai, illetve a Nyíregyháza Spartacus játékosai.

Az örökösföldi sportlétesítményen jelenleg egy vadonatúj műfüves pálya van, már csak a használatbavételi engedélyre van szükség ahhoz, hogy ott gyakorolhassanak a fiatalok.

A már elkészült öltözőépületet két leendő füves pálya fogja közre. Ezeket már begyepesítették, remélhetőleg tavasszal már rúghatják rajta a labdát. Az új fejlesztési program összhangban áll a város sportkoncepciójának elveivel. A Nyírsuli pályázatával két újabb füves pályával és az utánpótlás részére megépítendő nagyobb méretű kiszolgáló épülettel (nyolc öltöző, szülői váró, konditerem, szertár, büfé) kívánják a létesítményt egy modern edzőközponttá bővíteni.

A tervek szerint az elkövetkezendő esztendőben két füves focipálya és egy kiszolgáló létesítmény épül Nyíregyházán, az örökösföldi sporttelepen. A beruházás várható bruttó összköltsége maximum 346 millió 290 900 forint, az ehhez szükséges önerőt, a beruházás 70 százalékát 242 millió 413.630 forintot a Nyíregyháza Spartacus TAO-pénzből vagy egyéb forrásból biztosítja. A fennmaradó bruttó 103 millió 887 270 forintot a nyíregyházi önkormányzat adja, a 2014-es költségvetés terhére.

A tervek szerint a munkálatok jövő tavasszal kezdőnek el, és 2014 december 31-éig be is kell fejeződniük. Összegezve: a jövő esztendő végére az örökösföldi sportlétesítményben lenne négy füves és egy műfüves pálya. Mindez egy helyen, két öltözőépülettel, ami a jelenlegi mostoha pályahelyzet mellett hatalmas előrelépést jelentene.

Látványos előrelépések

– Ez a döntés egy nagyon régi űrt töltene be a nyíregyházi labdarúgásban, és teljesen beleillik a klub koncepciójába - kezdte vélekedését a döntésről dr. Barczi Róbert, aki augusztus vége óta a Nyíregyháza Spartacus ügyvezető igazgatója. – A Szpari húsz-harminc éve liftezik az első és a második osztály között, a csapatokban nagyon sokszor csak elvétve szerepeltek megyebeli focisták. Ezen szeretnénk változtatni és egy olyan klubot kialakítani, amelynél a felnőtt csapat építése mellett nagyon fontos az utánpótlás nevelése, a rendszeres kapcsolat a szurkolói csoportokkal és az állandó fejlesztés.

– Másfél esztendeje Révész Bálint személyében egy sportszerető, igazi lokálpatrióta vette át a klubot. Az első esztendőben Sipos Zoltán ügyvezető irányításával a gazdasági hátteret stabilizálta, majd kezdődhetett a szakmai fejlesztés – folytatta az ügyvezető.

– Ennek immáron kézzel fogható eredménye, hogy a csapat az egy csoportos másodosztályban az első helyen zárta az őszi szezont. Még messze a kitűzött cél, a látványos előrelépés ellenére nem dőlünk hátra, mert nagyon sok a tennivalónk. Lépésről lépésre és folyamatosan szeretnénk haladni.

Vezető klub legyen a Spartacus

– A klub terveiben a centerpálya felújítása szerepelt, ám az utánpótlás iránti elkötelezettségtől vezérelve végül az örökösföldi sportlétesítmény beruházását támogatjuk jelentős összeggel. Miként azt már többször hangsúlyoztam, mi nem csapatot, hanem klubot szeretnénk építeni, célunk az, hogy a Spartacus vezető klub legyen a régióban, és aki hozzánk tartozik, az büszke legyen erre.

– Nemrégiben a Szpari és a Kisvárda bajnokijára ötezren voltak kíváncsiak, ez is bizonyítja, hogy Nyíregyházán és az egész megyében szeretik a labdarúgást. Úgy vélem ezzel a beruházással egy olyan érték valósulhat meg, amely az egész megyei focira pozitív hatással lesz – így Barczi Róbert.

- KM-ML -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!