Lepipáltak mindenkit: irány az országos döntő!

Akt.:
A Sipkay-középiskola győztes csapata és felkészítő tanáraik
A Sipkay-középiskola győztes csapata és felkészítő tanáraik - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Hajdúszoboszlón megmutatták a Sipkay középiskolásai, milyen az igazi csapatmunka.

Két pincér, két szakács és egy cukrász – akár egy skandináv művészfilm címe is lehetne, de szerencsére ízig-vérig valóságosak a szereplők, és a sztori sem légből kapott.

Nincs sok időnk a felkészülésre, de annál szervezettebben készülünk a márciusi fináléra.
Takács Zoltán

Múlt szerdán Hajdúszo­bosz­lón rendezték meg a IV. Schnit­ta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny területi fordulóját, melyen Hajdú-Bihar és Békés mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csapatok is részt vettek. S olyannyira eredményesen, hogy a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulócsapata győztesen tért haza, így ők képviselik a térséget az országos döntőben.

Közös a siker

– A verseny névadója felszolgáló szakember, így főként a pincértanulók teljesítményét figyeli a zsűri. A megmérettetés életszerű: a fiatalok mindent a helyszínen, ellen­őrzött alapanyagokból és körülmények között készítenek el – engedett bepillantást a megmérettetés részleteibe a felszolgálók felkészítő tanára, Besenyei Tibor vendéglátó gyakorlati oktató.

– A tanulóknak több feladatot kellett teljesíteniük: volt eszközfelismerés, szakmai totó, majd következtek a terítések. Utóbbi két részből állt; egyrészt egy díszterítésből, amit adott, ott kihúzott menüsorra kellett összeállítaniuk, másodsorban a csapat által korábban megtervezett ételeket a szakácsok és a cukrász közösen elkészítették, a pincérek pedig a terítés után felszolgálták sorban az előételt, a levest, a főételt és a desszertet, valamint az italokat és a kávét. Az idén az aranylakodalom témája köré szerveződött a verseny.

– A felkészülésre rövid idejük, egy szűk hónapjuk volt, ez idő alatt sokat dolgoztak a tanulók, hiszen mindent többször megfőztek, feltálaltak, elpróbáltak. A következő lépcsőfok, a veszprémi döntő a hajdúszoboszlóinál szakmailag keményebb munka lesz, s bár időnk nincs sokkal több a gyakorlásra, mint az előző fordulóban volt, de annál gyorsabban és szervezettebben dolgozunk a márciusi fináléig – árulta el Takács Zoltán.

A gyakorlati oktatás vezetője hozzátette: ez csapatmunka, ami a felkészülésben is megmutatkozik, hiszen a szakmai tanácsokon túl mindenki hozzátett valamit a már elért sikerhez, és az előttük álló feladatokat is közösen oldják meg. Ez mozgatja a diákokat és a tanárokat egyaránt.

Abu-Dzabi a cél

– Az iskolára jellemző, hogy a tehetséges fiatalokat felkaroljuk és segítjük az előrejutásban. Volt már világbajnok hatodik cukrászunk, Domonkos Dávid, akinek a győztes csapat tagja, Földesi Csenge szeretne a nyomdokaiba lépni. A versenyen egy összetett, de ízvilágában könnyed tányérdesszerttel koronázta meg a menüsort – újságolta Kollonay István mestercukrász gyakorlati oktató.

– Hamarosan indul egy nemzetközi megmérettetésen, aminek a döntőjét Abu-Dzabiban rendezik. Egyetlen problémánk, hogy ez egy korhatáros verseny, és Csenge még nem töltötte be a tizennyolcat, a fináléig azonban átlépi a nagykorúság küszöbét, így abban reménykedünk, hogy engedik versenyezni.

– KM-CsA –


Csapattagok, menüsor

A csapat tagjai

Boda Gábor és Lakatos Miklós – pincértanulók

Somogyi Boglárka és Pirók Péter – szakácstanulók

Földesi Csenge – cukrásztanuló

A menüsor

Előétel: süllő tatár citrom pestós rukkolaágyon, mentás majonézzel, vöröskáposzta kaviárral

Leves: sáfrányos gyöngytyúkleves kakukkfüves mellhúsával töltött mini derelyével, blansírozott zöldséggolyókkal és mustáros petrezselyempapírral

Főétel: pirított bélszín fejtett babos sertésszűz mousselinnel, zsályás jus-vel, metélőhagymás lecsós szivaccsal, brokkolival és pagodával töltött lapcsánkával, baconchips-szel

Desszert: almás ribizlizselén tálalt túrókrém fehérboros bajorkrémmel, cukros roppanóssal, mandarinöntettel



0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter






hirdetés