Kelet-Ukrajnában harcoló önkéntesek tüntettek a kijevi elnöki hivatal előtt

Kijev – A Moszkva által támogatott szakadárok ellen Kelet-Ukrajnában harcoló önkéntes alakulatok tagjai, veteránjai tüntettek hétfőn a kijevi elnöki hivatal előtt, követelve az ukrán fegyveres erők legnagyobb veszteséggel járó kudarca, a tavalyelőtti ilovajszki tragédia felelőseinek megbüntetését.


Helyszíni jelentések alapján déltájban mintegy kétszázan demonstráltak a hivatal előtt. A megmozdulás egyelőre békésen zajlik. A tüntetők közül sokan símaszkot viselnek, kabátjukon a Donbasz önkéntes zászlóalj jele látható. Az alakulat részt vett a Donyeck megyei Ilovajszk település védelmében.

A demonstrálók követelik, hogy haladéktalanul indítsanak bírósági eljárást az ilovajszki tragédia ügyében, továbbá vonják felelősségre többek között Valentin Heletej volt védelmi minisztert és Viktor Muzsenkót, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökét.

Ukrán híradások szerint 2014 augusztusában, heves harcok után az ukrán fegyveres erőket helyi szakadárok jelentős orosz katonai segítséggel körbezárták Ilovajszknál, és napokig folyamatos tüzérségi tűz alatt tartották őket. Augusztus 29-én Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította a kelet-ukrajnai szakadárokat, hogy nyissanak “humanitárius folyosót”, amelyen az ukrán katonák sértetlenül kivonulhatnak a településről. Augusztus 30-án az ukrán fegyveres erők tagjai elindultak a kijelölt folyosón, de – ukrán források szerint orosz katonák – tüzet nyitottak rájuk.

A hivatalos adatok szerint 366 ukrán katona esett el, és 249 sebesült meg az Ilovajszknál történt mészárlásban. 128-an fogságba estek, 158 katonát pedig eltűntnek nyilvánítottak.

Az ilovajszki tragédiáért Ukrajnában sokan a hadvezetést vádolják, mert nem küldött erősítést az orosz harckocsikkal hátba támadt katonáknak, és addig tétovázott a visszavonulási paranccsal, amíg elkésett vele.

– MTI –
hirdetés