Kelet Vita a szemétszállításról

Kelet-vita
Kelet-vita
Nyíregyháza – Számtalan vendég érkezett a Kelet Magyarország által szervezett Kelet-Vitára péntek kora este.  Kapcsolódó fórum téma

Száraz Ancsa lapunk szerkesztője bemutatta azokat az illetékeseket, akik a városlakók kérdésire fognak válaszolni a városlakóknak. Akik még nem tudják, azok számára elmondjuk, hogy a vita apropóját az adta, hogy január elsejétől változik a szemétszállítás díja és az elszámolása is, nem is beszélve arról, hogy január elsejétől a hulladék mennyisége után fizetnek majd.

Petró Árpád, a Városüzemeltetési Kht. illetésese ennek részleteit is ismertette a vendégekkel. Kiemelte, hogy korábban a lakások szobáinak száma képezte a fizetés alapját, azonban az megállapítható volt, hogy a hulladék mennyisége nincs arányban azzal, hogy ki milyen méretű lakásban lakik. A szakember arról is szólt, hogy a rendelet változása előtt több olyan városlakó is jelezte ennek igazságtalan voltát, igy a hivatal átgondolta a korábbi rendletet is.

A szakemberek nem húzták sokáig az időt holmi szabályzatok és rendeletek magyarázásával, inkább megadták a lehetőséget a városlakóknak arra, hogy konkrét kérdéseket tegyenek fel a szakembereknek. Az egyik Damjanich utcai lakó azt sérelmezete, hogy az említett várorész ABC-je elől elvitték a konténert azzal az indokkal, hogy sok ott lakó vitte oda a szemetét. A hölgy arra várt választ, hogy mit lehet ekkor tenni. Sajnos a technika ördöge nem tette lehetővé, hogy azonnal válaszoljanak a szakemberek, hiszen a hangosítással volt némi gond, így még a válasz előtt egy újabb kérdezőnek adtunk lehetőséget. A felszólaló arra volt kíváncsi, hogy mit tegyen akkor, ha alig termelnek hulladékot. Nekik a legkisebb gyűjtőedény is csupán egy hónap alatt telik meg. Kérdezőnk arra várt választ, hogy miért nincs ettől kisebb űrtartalmú edény.

A technika kegyes volt, így Petró Árpád válaszában elmondta, hogy a lehetőségekhez képest vissza fogják állítani az említett üzlet mellé a hulladékszigetet. Akkoriban azért távolították el, mert a lakosság nem megfelelő módon használták. A jövőben abban reménykednek, hogy a megfelelő számú szelektív gyűjtőszigetek megléte már enyhíteni fogja a kommunális hulladékokhoz kapcsolódó korábbi problémákat. Az edényzet legkisebb méretéről szólva a szakemberek elmondták, hogy a közszolgáltatás díja egy meghatározott területen kötelező. A kérdező úgy véli, hogy ennek ellenére sokan nem fizetnek. Petró Árpád elmondta, hogy ez alól a későbbiekben nem lesz kibúvó, hiszen a lakások felmérése megtörtént, és egy ellenőrzési folyamat kezdődik majd meg, melyhez a Közterületfelügyelet is segítséget nyújt.

Azokra a problémákra, amiktől sokan tartottak, hogy van már rá példa, hogy egyesek nem saját, hanem más lakótömbök szeméttárolóiba tették a szemetet vonatkozott a kérdés: mit lehet ilyenkor tenni? Olyan kérdés is felmerült, hogy mi a teendő akkor, ha a személyautók úgy állják el az utat, hogy a szemétszállító járművek hétről hétre nem tudják elviinni a kukákat. Tehet-e  valmit ebben az esetben a köztrületfelügyegyelet?

Erre a kérdésre az előző választ erősítette meg Tasnádi János. Úgy véli, hogy éppen azzal lehet megakadályozni azt, hogy mások kukájába hordják egyesek a szemetet, ha mindenki számára kötelező a szolgáltatási díj fizetése és valószínű, hogy saját kukájába teszi azt majd.

Az utóbbi kérdésre, hogy mit tehetnek azokkal a bizonyos autókkal a szakember úgy véli, jelenteni kell feléjük az ilyen eseteket.

A műanyag gyűjtőzsákok kérdése is szóba került, melybe a szelektíven gyűjtött hulladékokat szállítják el. Sérelmezte kérdezőnk, hogy mi az oka annak, hogy az ezeket, a gyűjtőket csak késő délután szállítják el. Ennek az oka, hogy az üzemeltető nem rendelkezik olyan járműparkkal, mely ezt korábban meg tudja tenni, hiszen a hét minden napján délelőttönként a kommunális hulladékszállítást végzik.

Az Ószőlő utcán lakó közös képviselő azt sérelmezet, e hogy hetente már csak két alkalommal viszik el a korábbi három helyett. A rendelet azonban meghatározza – Mondta Petró Árpád válaszában, hogy a térség lakottsági szintje határozza meg a szállítás rendjét. Egy felülvizsgálat megállapította, hogy ezen a terülten a heti kétszeri szállítás elégséges.

Ulveczki Imre 6000 lakás képviselőjeként tette fel kérdését. Nem talál logikát, kötelezték 1100 literes konténerek bérlésére. Nem értik, miért drágább a konténerek, mint a kukák ürítése, noha az előbbi kevesebb munkával jár a társaságnak. Nem tudjuk azt sem megmagyarázni 70 szerződést, kiküldtek, noha mi vagyunk a képviselők. A bérkonténereket vissza akarjuk mondani, csak nem tudjuk, hol helyezzük el a kukákat.

Romanovits úr válaszában elmondta, két része van az ármegállapításnak. A társaság nem akarta „megkóstolni” a lakókat. Abban maradtunk, újra közgyűlés elé visszük a dolgot. Petró Árpád elmondta, közel 1100 társasház van Nyíregyházán. Ez hatalmas szám. Minden társasháznak optimalizálnia kell az edényzet méretét. Orvosolni szeretnénk a problémát.

Petró Árpád a szállítási díjról elmondta a közösen használt edényre, kell szerződést kötni. Ha 5 kuka elegendő, akkor arra kötünk szerződést. Egy kuka ára 192 forint, ehhez jön az ürítési díj.

Felmerült a fórumon a szövetkezeti lakásokra vonatkozó egyedi szerződés is. A lakók szerint őket egy 120 literes edény vásárlására kényszerítették őket. Még be sem fejeződött a kérdés a Lakásszövetkezeti lakások képviselője máris javaslattal állt elő, így ez a probléma hamarosan megoldódhat ezen a területen, házon belül. Örömmel vette azonban mindenki, hogy egyre nagyobb az igény a szelektívgyűjtő szigetekre.

Kuti István nem csak kritizálni kívánt, hanem javaslatot is tett. Következetlennek nevezte a jelenleg kidolgozott rendszert. Szerinte logikátlan, hogy a legkisebb edényzetnél az egy liter elszállítási költsége nem éri el a 2 forintot, míg ugyanez a mennyiség egy 1100 literes konténernél ez már három forint Véleménye szerint a megoldás, hogy egy tiszta városban élhessenek, együtt kell működni a lakossággal, akik a szolgáltató helyett végzi el a munkát azzal, hogy a szelektíven gyűjti a hulladékot. Úgy véli a megoldás a szállítási díj helyett a kommunális adó bevezetése, lenne, mely szelektív gyűjtésnél, vagy abban az esetben, ha a hulladékudvarba szállítanák a szemetet az említett adó csökkenését, eredményezné.

Romanovics István a kht. Igazgatója azt mondta: érdemes a felvetéseket komolyan venni, és további gondolásra tartotta érdemesnek.

Újabb különös helyzet a szemétledobóval rendelkező lakások helyzete, ahol a technika nem teszi lehetővé, hogy kisebb edényzetet vásároljanak.

Érkezett javaslat arra, hogy azokon a területeken ahol csak kevés a kommunális hulladék csökkentsék a szállítás gyakoriságát, így a díja is csökkenhet. Az erre tett javaslat azonban egy törvényi rendelet nem teszi lehetővé, ugyanis a bomló kommunális hulladék nem tárolható korlátlan ideig.

A Vasvári P. utcai lakók azt szeretnék, hogy a papír és a ruhanemű számára is kellene gyűjtőkonténereket kihelyezni a zöld szigeteken. A válasz szerint ez utóbbira nincs lehetőség, de a hulladékudvarban szívesen átveszik a ruhaneműket, a papírkonténerek számának bővítésének lehetőségét pedig meg fogják vizsgálni. Szintén itt merült fel az, hogy az összegyűjtött avar elszállítása kinek a kompetenciájába tartozik. A kérdező ígéretet kapott arra, hogy megvizsgálják ezt a problémát.

Panasszal is éltek néhányan miszerint a kuka elszállításánál nem figyelnek arra, hogy ne sérüljön az edényzet, többször történt, hogy letört a kuka teteje, vagy megrepedt. Mi a teendő ilyenkor. Romanovics István elmondta, hogy a járatok indulása előtt kapnak eligazítást a dolgozók és felhívják a figyelmet ezekre a problémákra. Amennyiben valóban kárt okoznak a kht. Munkatársai és indokolható, hogy sérült az edény kicseréli a szolgáltató.

A közel két órás vitán számtalan téma felszínre került. Az érdeklődők szinte valamennyien választ kaptak kérdésükre. Az egyéni, személyes problémák mellett a társas és kertes házak tulajdonosai számára is világosabbá vált az új rendelet. Azokra a kérdésekre, melyek írásban érkeztek hozzánk, a későbbiekben lapunk hasábjain válaszolunk majd.

– Sipos Marianna –
hirdetés