Keleti körút: a tulajdonjog 22-es csapdájában

Nyíregyháza – Jogilag semmit sem tehetünk, mert állami utat nem lehet kisajátítani, nem lehet tulajdonba venni – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Csabai Lászlóné.

Nyíregyháza polgármestere a Keleti körút építése kapcsán kialakult rendezetlen tulajdonviszonyok és a felfüggesztett európai uniós támogatás kapcsán mondta mindezt.

– Egy gazdasági társaság építtette meg a Kállói úti körforgalmat, hozzájárult az építési engedély kiadásához és többször is kinyilvánította, partner lesz a tulajdonjog rendezésében. A városban több helyen (Kosbor utca, Szegfű utca) szintén magántőkéből épült körforgalom, ám ott a beruházó térítésmentesen az állam, vagy az önkormányzat tulajdonába adta a területet – említette a polgármester. Jelen esetben a gazdasági társaság arra az álláspontra helyezkedett, hogy irreális és elfogadhatatlan hasznot akar húzni a terület eladásából.


A tulajdonjog rendezése állami feladat

– Nekünk mindössze egy 25 méter hosszú útszakaszra lenne szükségünk, hogy tovább épülhessen a Keleti körút, ám a vállalkozó az egész területért tízszer drágább árat kér. A Kállói út állami tulajdonban van, sem kisajátítani, sem tulajdonban venni nem lehet, az Állami Közút – érthető módon – pedig nem hajlandó fizetni a területért – mondta Csabainé. – A tulajdonjog rendezése állami feladat, nem politikai adok-kapokra van szükség ebben az ügyben, hanem a közösségi érdeket kell érvényesíteni a magánérdekkel szemben.

– KM –
hirdetés