Kell, hogy igyon a sofőr!

Ön dönt: iszik vagy vezet
Ön dönt: iszik vagy vezet - © Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – Kétszeresére nő a hibázás lehetősége vezetés közben, ha nem megfelelő a folyadékpótlás.

A nyári nagy melegben különösen oda kell figyelni, hogy utazás előtt és közben eleget igyunk – figyelmeztetnek az Európai Hidratációs Intézet szakértői. Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy már az enyhe kiszáradás is ugyanannyi vezetési hibát okoz, mint az alkoholos vagy drogos befolyásoltság.

Autós szimuláció

A Physiology and Behaviour szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a nem megfelelő folyadékpótlás miatt ugyanannyit hibáznak a sofőrök vezetés közben, mintha alkoholt fogyasztottak volna. A Loughborough Egyetem kutatói autós szimulációval teszteltek férfi vezetőket. Megfelelő folyadék­ellátottság mellett 47 hibát követtek el, de amikor nem ittak eleget, ez a szám majdnem megduplázódott, 101-re nőtt. Ennyi vétséget az enyhén alkoholos vagy drogos befolyás alatt lévő sofőrök szoktak elkövetni.

A főbb hibák közé a kisodródás, a fékreakció lelassulása, a felezővonal érintése, vagy az azon való áthaladás tartoztak. A kutatás vezetője, prof. Ron Maughan, a Loughborough Egyetem sport- és táplálkozástudományi professzora, az Európai Hidratációs Intézet tudományos tanácsadó testületének elnöke a következőképp vonta le a tanulságot:

– Mindannyian elítéljük az ittas vezetést, miközben nem gondolunk arra, hogy egyéb tényezők is jelentősen befolyásolják a vezetési képességeinket. Az egyik ilyen dolog, ha nem iszunk eleget, és az enyhe kiszáradás tüneteit produkáljuk.

Dehidratált állapot

Az nem kérdés, hogy a drogos vagy alkoholos befolyásoltság megnöveli a balesetek kockázatát. A mostani eredmények viszont arra az eddig kevéssé köztudott tényre is rávilágítanak, hogy a nem megfelelő folyadékellátottság is ugyanolyan veszélyes. Összehasonlításként elmondható, hogy hasonló nagyságrendű vezetői hibákat találtunk a dehidratált sofőröknél, mint azoknál, akiknek a véralkoholszintjük 0,08%-os volt, ami jelenleg az érvényben lévő törvényi határ Nagy-Britanniában.

Más szóval azok a sofőrök, akik nem ittak eleget, ugyanannyi hibát követtek el, mint azok, akik több alkoholt fogyasztottak a megengedettnél. Úgy induljunk neki egy hosszabb útnak, hogy szervezetünk folyadékellátottsága megfelelő, rendszeresen álljunk meg és tartsunk szüneteket. A koffein- és cukortartalmú italok segíthetnek az álmosság leküzdésében. Különösen figyeljünk oda a folyadékpótlásra, ha légkondicionált járműben utazunk, mert a hűvösebb környezetben kevésbé érezzük a kiszáradás tüneteit.

KM


Könnyen kiszáradhatnak

A kutatásban vizsgált sofőröknél az előidézett kiszáradás mértéke enyhe volt. Ilyen fokú kiszáradás könnyen előállhat azoknál, akik egy hosszabb út előtt és alatt nem isznak eleget, nem pótolják a folyadékveszteségüket, esetleg azért, mert nem akarnak megállni egy rövidebb pihenőre sem, és ital sincs a kocsijukban.

Több sofőr úgy gondolja, egy hosszabb út előtt inkább nem iszik, hogy ne kelljen megállnia. A sofőrök 6 %-a gondolja úgy, hogy a megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlenül fontos, az emberek fele nincs tisztában azzal, hogy ennek hiánya balesetekhez vezethet, és mindössze 30%-uk áll meg kétóránként pihenőre.

hirdetés