Akik a tengeren szolgálták a hazájukat

Pár éve a kemecsei helytörténeti konferencián is szó volt a tengerészekről, azóta újabb kutatási eredményekkel lett gazdagabb Lucza János (képünkön középen)
Pár éve a kemecsei helytörténeti konferencián is szó volt a tengerészekről, azóta újabb kutatási eredményekkel lett gazdagabb Lucza János (képünkön középen) - © Archív fotó: a szerző
Nyíregyháza, Kemecse – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből több haditengerész is harcolt az I. világháborúban.

Első hallásra meghökkentő a cím: A szabolcsi haditengerészek az I. világháborúban. Nehéz ugyanis elképzelni, hogy a nyírségi homokon felnőtt férfiak a földművelést felcserélték a tenger hullámaira, a hajózásra, azonban Lucza János, a kemecsei iskola nyugalmazott igazgatója, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület titkára kitartó munkájának köszönhetően közismert tény, hogy megyénkből többen is voltak haditengerészek.

Ezekről a tengerészekről tart előadást és powerpointos bemutatót július 9-én 14 órától Nyíregyházán, a megyei levéltár kutatótermében.
Volt haditengerésze az I. világháborúban Kemecsének, Nyíregyházának, Mátészalkának, Újfehértónak és Csengernek is.

Az egyetlen magyar

Mellettük szó lesz még az előadásban dr. Kepes Gyuláról is, aki a „szomszédban”, a kárpátaljai Váriban született, s arról nevezetes, hogy a Ferenc József-földet felfedező expedíció orvosa és egyetlen magyar résztvevője volt. A több éves kutatómunka eredményeként az érdeklődők Lucza János előadásán hallhatnak személyiségtörténetet, hadihajó-történetet, de szó lesz a XX. század első évtizedeinek hadászati újdonságairól is.

MMLKemecse.
SZON.HU


hirdetés