Kenyérszenteléssel indult az ünnep Kemecsén

Akt.:
Kenyérszenteléssel indult az ünnep Kemecsén
© Fotó: Sipeki Péter
Kemecse – Államalapításunk ünnepe augusztus 20-a, amikor Szent István királyra emlékezünk. István uralkodása alatt a magyar törzsek szövetségéből létrehozta az egész Kárpát-medencére kiterjedő keresztény magyar államot. Az általa hozott törvényekkel kezdődik az ezer éves törvénytár. A szent király nevéhez fűződik a magyar keresztény egyház megszervezése, a tudományosság magyarországi kezdete.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már pénteken elkezdődtek az ünnepségek, megemlékezések, amelyek a hétvégén és hétfőn megyeszerte folytatódnak. Nemzeti ünnepünkön megszentelik az új kenyeret, és kitüntetéseket, elismeréseket adnak át.

A helyi nyugdíjasok műsorával, a Hangvarázs együttessel kezdődött az ünnepség Kemecsén, ahol a városlakók közössége a helyi szociális szolgáltató központjának udvarán emlékezett államalapító királyunkra, Szent Istvánra. A himnusz és az énekkar dala után dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere mondott ünnepi beszédet. A polgármester hangsúlyozta: Kemecse egy dinamikusan fejlődő kis város, a megyeszékhelyhez közel van, kistérségi szerepéből adódóan együtt fejlődhet Nyíregyházával.

Szilárd alapon álló állam

– Egy ilyen kis közösségben, mint a kemecseieké, különös jelentőséggel bír ez az ünnep, amely összefogja, erősíti őket, és magyarságtudatukat.

A mélyen gyökerező nemzeti értékeket időről-időre új köntösbe lehet öltöztetni, de nem lehet megszüntetni, vagy végérvényesen eltörölni – utalt dr. Kovács Ferenc arra, hogy az államalapító királyt nem lehetett mindig szabadon megünnepelni, majd István nagyságát így méltatta: – A király, akinek nevét törvénybe foglalták, aki új szellemi és társadalmi formát adott a magyarság életének, aki államépítő munkájával megvetette a nemzet életének, és fejlődésének szilárd alapjait, tiszteljük és becsüljük.

Az ünnepi beszédet követően Tamás László római katolikus plébános és Pocsai Fekete Tünde református lelkész mondtak imádságot, megszentelték és megáldották az új kenyeret, amire a két város polgármestere keresztet rajzolt, ezután a cipót felvágták és az ünnepség résztvevőinek kínálták.

Lipők Sándor polgármester Dócs Bertalanné pedagógusnak adta át a Kemecséért kitüntető címet.

KOKemecse.
SZON.HU


hirdetés