Kisvárda

2020.01.28. 19:21

Béres Józsefre emlékeznek

A Széchenyi-díjjal elismert kutató, a Béres Csepp atyja 100 évvel ezelőtt született.

 

A híres kutató, idősebb dr. Béres József | Fotó: beres.hu

Soha egyetlen embertársam életéről nem akartam, nem akarok és nem is tudnék lemondani. Más a dolgom a világban” – vallotta dr. Béres József. Szembeszállt a meg nem értéssel, irigységgel, szakmai féltékenységgel, mert küldetése volt: az emberi élet védelme.

Küzdelmes évek

Dr. Béres József 100 évvel ezelőtt, 1920. február 7-én született Záhonyban, a Széchenyi-díjas kutató 1972-ben alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményt, amelynek a Béres Csepp nevet adta. 1972 és 1986 között a küzdelem időszaka következett. Politikai és szakmai indulatok övezték a Béres Cseppet, kuruzslás vádjával bűnvádi eljárás is indult ellene. 1976-ban bejelentették a készítmény szabadalmát.

Február 6-án, születésének 100. évfordulóján a Várday István Városi Könyvtár és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete megemlékezést szervez a kiváló kutató tiszteletére.

A régi temetőben csütörtökön 11 órakor helyezik el Béres József sírján az emlékezés koszorúit, mond Leleszi Tibor polgármester, a panachida szertartást Monostory Marcell parókus vezeti. A program a városi könyvtárban folytatódik; 12 órakor megkoszorúzzák a kutató emléktábláját, majd ifjabb dr. Béres József emlékezik az édesapjára, ezt követően válogatást hallhatnak az jelenlévők a Béres 100 pályázatra benyújtott helyi pályamunkákból. A programban közreműködik a Király Anna és a Kisvárdai Férfidalárda.

Vetítik a filmet is

A feltaláló a címe annak a filmnek, ami február 6-ától látható az országos mozihálózatban. Az alkotás a legendás kutató, dr. Béres József drámai sorsát, a hatalommal vívott küzdelmét mutatja be a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában