Kemény kéményvitákat vívtak

Kemény kéményvitákat vívtak
Kemény kéményvitákat vívtak
Nyíregyháza – Egy nyíregyháza-sóstóhegyi lakos a szomszéd kéménye miatt keresett meg bennünket.  video

– A szomszédom tavaly tavasszal vásárolta meg a lakást, és felújítást, bővítést végzett rajta. A régi füstkivezetési kéményt leszerelte és turbókazánt vásárolt, amelynek füstkivezetését körülbelül 1–2 méteres magasságban helyezte el a bejárati ajtónkkal szemben.

Elegendõ félméterre
is

A szóban forgó gázkészülék a
jelenlegi legmodernebb és leghatékonyabb, amely a tetõ
fölé vezetve már nem okozhat problémát.
Ez a gázkészülék mindössze 50–80 fok
közötti levegõt bocsát ki, szemben a kandallók
400 fokos hõmérsékletével. Ugyancsak minimális
a káros anyag kibocsátása is. A tetõ fölé
elég 50 centiméter magasan kiengedni, amely szabványt
lényegében az esetlegesen lehulló hó miatt
állapították meg – mondta Valkó László.

Mivel fűtési szezon van, éjjel-nappal nagy teljesítménnyel zúg, és fújja a mérgező égéstermékeket. Már a fák is kihalnak, az udvarra nem merünk kimenni. A lakásba beszivárog a mérges gáz, éjjel már aludni sem merünk, mert félünk. A szomszéd figyelmét felhívtuk arra, hogy ez nem szabályos, ám ő közölte velünk: nem tesz semmit, hiába is fordulunk akárhová. Ugyanis a Tigáznál dolgozik, és ők fognak kijönni elbírálni.

A polgármesteri hivatal építési osztályához fordultunk tavaly november 15-én, de azóta sem történt semmi. A Kelet-Magyarország segítségét abban szeretném kérni, hogy mi tévők legyünk, mi a teendőnk?!

 A tetőre vezettették

 Panaszosunk ügyében Valkó Lászlót, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezető igazgatóját kerestük meg. – Az eljárás során két helyszíni szemlét folytattunk le – kezdte Valkó László. – Az első helyszíni szemle során megállapítottuk, hogy a panaszos észrevétele jogos, mivel a turbós gázkészülék égéstermék elvezetése vízszintesen a szomszéd udvarára volt kivezetve.

A helyszíni szemlén köteleztük a tulajdonost, hogy a turbós gázkészülék égéstermék elvezetését az OTÉK előírásainak megfelelően a tető fölé vezesse el. A munka elvégzését bejelentési kötelezettség terhelte, amelynek a tulajdonos eleget is tett.

 Minden rendben

 A második helyszíni szemle során megállapítottuk, hogy a tulajdonos az előírt átalakításokat elvégezte. A turbós gázkészülék füstgáz elvezetését a tető síkja fölé megoldotta, amelyről társaságunk jegyzőkönyvet adott ki.

Ennek alapján a kémény mind az OTÉK, mind a GMBSZ előírásainak megfelel, az továbbüzemelésre alkalmas.

– Lefler György –
hirdetés