Kémiai égés nyomai nemzeti imánkon

Több más emlék között a két a két autográf
Több más emlék között a két a két autográf - © Fotó: Janics Attila
Nyíregyháza – A korabeli kéziratokat rendkívüli gondossággal készítették és nagy becsben tartották.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés és Nyíregyháza kezdeményezésére, valamint az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) jóvoltából érkezett Nyíregyházára Kölcsey Ferenc „Hymnuszának” eredeti, 1823. január 22-én írt kézirata. Mellette elhelyezték Erkel Ferenc szintén eredeti partitúráját is.

Minták díszítik

Az OSZK oltalma alatt álló két autográf néhány éve indult „vándorútra”, hogy a fővárostól távolabb élők is láthassák. Gyula és Lenti után így került szombaton a megyeháza dísztermébe is. S habár a kézirat nemzeti kincs, valójában a Kölcsey-leszármazottak tulajdonában van, ahonnan 1944-ben, nyilván a háborús körülmények miatt került egy letéti szerződéskötést követően a nemzet könyvtárába. Ezúttal a Kölcsey-család képviseletében Fáy Péter, valamint az OSZK kézirattárának a vezetője, Lipthay Endre kísérte el az értékes ereklyét.

– Egy laikus is láthatja, hogy letisztázott versről van szó, nem látunk benne javításokat – mondta el lapunknak a kézirattár osztályvezetője. – Persze meg kell hagynunk annak a lehetőségét is, hogy javításra alig szoruló, tiszta gondolatok pattantak ki a költő fejéből. Egy kéziratnak akkoriban kiemelt jelentősége volt, azzal együtt, hogy később kötetben és lapokban is megjelenhettek. A Himnuszt elsőként 1829-ben, az Auróra című folyóiratban tették közzé.

A letisztázottságnak egyébként apró jelei is vannak: olyan pici mintákat találunk a papíron, amilyenek egy gondolkodó piszkozatába nem kerülnek bele. A vers külön lapra íródott, egy 19. századi papírtípusra, amit folyamatosan gondozni kell. Látható, hogy a felső sarkai sérültek, amit a restaurátorok nem tudtak, s talán nem is akartak pótolni, mivel a sérülés a szöveget alapvetően nem érintette.

Lángok érhették?

– Annyit tudni lehet a sérülésekről, hogy kémia égésként azonosíthatók, ami nem csak tűzvész, hanem akár egy korabeli tinta különleges hatásának is betudható. Az autográf állandó felügyelet alatt áll, s egy olyan fólia között kapott helyet, ami a hőmérséklet és a páratartalom szempontjából is ideális állandóságot garantál – avatott be a kézirat titkaiba Lipthay Endre.

KM-MJ
hirdetés