Nagyvilág

2011.04.10. 09:42

JAPÁN ERŐMŰ - A kormányfő elismerte a késői tájékoztatást

<p>Japán - Japánnak előbb kellett volna tájékoztatnia a szomszédait arról, hogy radioaktív vizet enged a Csendes-óceánba - mondta vasárnap Kan Naoto japán miniszterelnök, utalva arra, hogy Szöul és Peking is aggodalmát fejezte ki a történtek miatt.</p>

"Alaposabb magyarázatot kellett volna adnunk" - ismerte el a kormányfő, aki azokat az embereket látogatta meg a hétvégén, akik a március 11-i földrengés és szökőár, valamint a katasztrófák nyomán megsérült fukusimai atomerőmű miatt voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat.

Radioaktív víz az erőműből

Az erőművet üzemeltető TEPCO vállalat a természeti csapások óta a nukleáris válsághelyzet elhárításán dolgozik, amelynek részeként a hét folyamán nagy mennyiségű, radioaktív anyagokat tartalmazó vizet engedtek az erőműből óceánba. Bár a szakértők szerint csak kis mértékben volt szennyezett a víz, Kína és Dél-Korea aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a radioaktív anyagok veszélybe sodorták a Csendes-óceán élővilágát. A két ország egyben rosszallását fejezte ki amiatt, hogy a japán hatóságok túl későn tájékoztattak a tervezett lépésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!