Képein a szülőváros arca

Képein a szülőváros arca
Lassan fél évszázada él a fotózásnak a hajdúböszörményi Szabó Miklós, aki közeli ismerősei, például nagybátyja, Nagy Ferenc révén találkozott először e szakmával.

Az önképzés oly’ sikeres volt, hogy a gimnáziumban már szabad a bejárása a fotólaborba, s később, az egri főiskolán – ahol biológia-földrajz szakon tanult, valamint mezőgazdasági gyakorlatot sajátított el – ugyanígy. – Rengeteget fényképeztem, a főiskolán például úgy szereztem zsebpénzt, hogy Beatles- és Rolling Stones-poszterekről készítettem reprodukciót – meséli Szabó Miklós, aki 1960 körül kezdett érdeklődni a külvilág efféle “leképezése” iránt. Diplomásként hazakerült Böszörménybe, s hamarosan az akkori 3-as, mai Bethlen-iskolában kezdett tanítani – ez az utolsó tanéve, nyugdíjas.

Papírképeknél marad

Szabó László művelődésiház-vezető felkérésére hamarosan már a városnak fotóztam, tiszteletdíjért; Hajdúböszörmény eseményeiről készült képeim a Kossuth utcán található vitrinbe kerültek, akárcsak ma – folytatja. 1969 óta a helyi újságnak is dokumentálja a történéseket. Mint megtudtam, máig megmaradt a papírképeknél – egykor maga hívta elő a negatívokat –; a hagyományos Hajdúhéten például nappal kattingatott, éjjel pedig előhívott, hogy másnap már láthassa a város közönsége “önmagát”. – A gyermekeim Pesten élnek (fia fotóriporter), én viszont – tősgyökeresként – mindenképp Hajdúböszörményhez kötődöm. Több komplett kiállítási anyagom gyűlt össze: portrék a Hajdúhétről, tanyai életképek, kilincsek, kapudíszek, régiségek, valamint városom címmel – sorolja. Közel ötven év negatívjait őrzi, ezzel állólépen dokumentálva szülővárosa múltját, jelenét.

Elismerései

Három miniszteri dicséret és a Hajdúböszörményért-emlékérem tulajdonosa.

BB
hirdetés