Növekedést jósolnak

2020.03.11. 09:54

Megugrik az okoseszközök száma Közép- és Kelet-Európában

2023-ban 100 leszállított okostelefonra 36 okosfülhallgató jut majd a régióban.

Forrás: Shutterstock

A Honor a Canalys piackutató céggel közösen készített kutatásában az okoseszközök használatát és az ezekből felépülő ökoszisztémák adaptációját elemezte.

Az előrejelzés alapján 2023-ra a leszállított okoseszközök száma világszinten meghaladja a 3 milliárd darabot, ideértve az okostelefonokat, a számítógépeket, a táblagépeket, a viselhető karkötőket, az okoshangszórókat és fülhallgatókat. Az európai piac a 2023-ra várható 500 millió darabos szállítással a teljes mennyiség 17%-át veszi fel, ezzel Kína és az Egyesült Államok után a harmadik legnagyobb szereplő.

2020 és 2023 között átlagosan évente 3,5%-kal nő az európai okoseszköz-piac a várakozások szerint. A leggyorsabb növekedés az okoshangszórók (10,9%) és okosfülhallgatók piacán várható (9,2%).

Közép- és Kelet Európára nézve az okostelefonok piacán 3%-os éves növekedés várható 2020-tól, ami így 2023-ra eléri a 91 millió leszállított darabot. Ezek közül kiemelkedik az okos fülhallgató, minden leszállított 100 darab okostelefonra 36 darab fülhallgató jut.

A növekedés várhatóan abból ered majd, hogy a felhasználók a telefonvásárláskor kapott fülhallgatóikat vezeték nélküli termékre cserélik a jobb hangminőség és a kényelem érdekében.

Az okosórák és okoskarkötők vásárlásának legfőbb okai a sporttevékenység és az általános jóllét támogatása (56%), új okosfunkciók kipróbálása (18%) és értesítésekhez való gyorsabb, egyszerűbb hozzáférés (18%). Az okosfülhallgatókat elsősorban kényelmi okokból (48%), másodsorban jobb hangzás (20%), harmadsorban pedig a plusz funkciók (15%) miatt vásárolják.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!