Képernyőre költöznek az állatpark sztárjai

A Mancsra mancs végső formáját csapatmunkában alakítják ki
A Mancsra mancs végső formáját csapatmunkában alakítják ki - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – „Amikor a látogatók elbúcsúznak és bezárul az állatpark kapuja, izgalmas kalandok kezdődnek.”

Nemrég mutatták be egy olyan filmsorozat első epizódját, amely Nyíregyházán játszódik és ott is készül – de nem csak nyíregyháziaknak szól.

– Nagy fába vágtuk a fejszénket, és szeretnénk, ha ez a produkció hosszú életű lenne – válaszolta érdeklődésünkre az Alfa­brand Kft. ügyvezetője Pető Zdenkó. A cég a Nyíregyházi Állatpark külsős kommunikációs partnere – sokan emlékezhetnek például a díjnyertes plakátkampányra, amelyben feltűnt az úszógumis gnú vagy a függőágyban koktélt szürcsölgető zebra –, az animációs sorozattal a csapat magához ragadta a kezdeményezést.

Stratégiai, szakmai támogatás
– A Mancsra mancs főszereplőit és helyszíneit az állatpark kölcsönzi. Stratégiai és szakmai támogatást kértünk Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciójától, s amikor bemutattuk az első félkész epizódot, meg is kaptuk – folytatta Pető Zdenkó, az ötletgazda, hozzátéve: a sorozatra márka épül majd – például könyvekkel, kifestőkkel, kabalafigurákkal –, reményeik szerint ebből térül meg a befektetés.

Fókuszban az oktatás

– Az első részben a park legismertebb sztárjai jelennek meg, például Fiete, a jegesmedve, Ruti, a borneói orangután, Gino, az oroszlánfóka vagy Kata, a katta. Törekszünk a valósághűségre: Kito, a kiselefánt nemrég esett át egy agyarműtéten, ezért a filmbeli másának is csorba agyarat rajzoltunk. A helyszíneknél is arra törekedtünk, hogy visszaköszönjenek a látogatók kedvencei: látható a nemrég átadott látogatócentrum, a fókák medencéje, a Zöld piramis, és amint elkészül a jégkorszakot bemutató részleg, becsempésszük azt is.

– A Nyíregyházi Állatparkban kiemelt figyelmet fordítanak a fajmegőrzésre és az oktatásra, ezeket a Mancsra mancsban is igyekszünk képviselni. A Fiete születésnapja című részből például kiderül, hogy a jeges medve az Északi-, míg a pingvin Déli-sarkon él, de a sarki fény mindkét póluson látható. A későbbi epizódokban arra is kitérünk majd, honnan származnak az egyes fajok, mit esznek és mennyire veszélyeztetettek.

– Sokat mesélek a kisfiamnak, ezért van némi gyakorlatom a történetek kitalálásában – válaszolta Pető Zdenkó a forgatókönyvírást firtató kérdésünkre. Hozzáfűzte: igyekeznek megtörtént eseteket is feldolgozni, hiszen minden gondozónak vannak mesébe illő élményei az állatairól, a végső formát pedig csapatmunkában alakítják ki.

– A mostani trendnek megfelelő, letisztult karaktereket Sztankovics Attila iránymutatásával Ferenczi Csaba alkotta meg, persze, az állatpark szakembereinek segítségével. Ur Alexandra – egykori nyíregyházi rádiós – a narrátor, de a szereplők is az ő hangján szólalnak meg.

– A helyszíneket fotók alapján, a főbb jellegzetességeket átvéve rajzoltam meg; visszaköszön például a boltív, amelyet az ifiparktól örökölt az állatpark – ezt már Ferenczi Csaba árulta el, aki korábban olyan közismert animációs sorozatokon dolgozott, mint a Mr. Bean vagy a Lars, a kis jegesmedve. – Az animálás során feladatom a történetek jelenetekre bontása és a figurák mozgatása, a mondanivalóhoz kapcsolt érzelmek megjelenítése. A Mancsra mancs olyan stílusban készül, mint a Frakk, a macskák réme, azonban nem papírkivágások segítségével, hanem digitálisan – tudtuk meg a szakembertől.

Rácz László a képi és a hangutómunkáért felelős. – Igyekszem eredeti hangokat rögzíteni az állatparkban – például Kitóét vagy a természetes atmoszféra hangjait –, ezeket használom a mesében. A karakterek beszédhangjait Ur Alexandrával közösen alakítottuk ki, hogy – bár egy ember kölcsönzi az állatok hangjait – egyedi hangszíne legyen minden szereplőnek.

A csészealj és utasa

– Eleinte nagyon lassú és nehéz munka volt, de ahogy egyre több háttér és mogzásfázis készül el, könnyebben haladunk előre. Eddig a szabad kapacitásunkat szántuk rá, de idővel új munkatársakat is szeretnénk bevonni. Nagyjából másfél havonta mutatjuk be a Youtube-csatornánkon az új részeket, mindegyikben lesznek új szereplők, megjelenik például a cápa vagy a fehér tigris. Az első rész végén egy csészealj tűnt fel, a másodikban már bemutatkozik az utasa is, aki a kívülálló szemével fedezi fel a Földet és ismeri meg az állatpark lakóit – árult el egy titkot a hamarosan napvilágot látó folytatásból Pető Zdenkó.

– Az első rész után jó visszajelzéseket kaptunk, s a tárgyalások alapján a Mancsra mancs bekerülhet országos televíziós csatornák műsorába is – ehhez azonban legalább 13 epizódot kell felmutatnunk. A terveink között szerepel az is, hogy ne csak magyarul, hanem a környező országok nyelvein is bemutassuk ezt az animációsfilm-soroza tot – említett néhány távlati elképzelést végül az ötletgazda.

HP


collage-ohne-titel-40
Nyíregyháza - Amikor a látogatók elbúcsúznak és bezárul az állatpark kapuja, izgalmas kalandok kezdődnek. A Nyíregyházi Állatpark kedvencei mesehős bundát öltöttek. Kövesd kalandjaikat! Forrás: Nyíregyházi Állatpark
hirdetés