Képes ünnepelni a mátészalkai iskola

Svéda István iskolaigazgató és Pénzes Ottó tanár a történelmi lépcső átadásán
Svéda István iskolaigazgató és Pénzes Ottó tanár a történelmi lépcső átadásán
Mátészalka – Harmincöt esztendeje adták át az egykori ötös iskolát, amely ma Képes Géza nevét viseli.

Ünnepre készülődik a Képes Géza Általános Iskola: harmincöt éve, 1982. augusztus 20-án adták át 5. Számú Általános Iskola néven ünnepélyes keretek között az intézményt, amely 711 tanulóval és 38 pedagógussal kezdte meg az első tanévet. Oláhné Borzován Edit, az iskola jelenlegi tanára nyújtott átfogó képet az eddigi három és fél évtizedről:

„Szeretlek, tehát követelek”

– Az alapító-igazgató, Korcsmáros István felelősségteljes munkával, a szakfelügyelők véleményének kikérésével állította össze a tantestületet, amelyet a szakmai hozzáértés, az elhivatottság, a tenni akarás, a gyermekközpontúság jellemzett.

– Az eltelt harmincöt év során úttörői voltunk városi szinten az angol, a német, a francia nyelv oktatásának, az angol és a francia vendégtanárok alkalmazásának, a francia, az osztrák és a holland cserekapcsolat kiépítésének, a számítástechnika, a néptánc, a társastánc és az úszásoktatás bevezetésének, az erdei iskola program keretében az egész hetes zánkai kirándulásoknak, az iskolaújság, az iskolarádió, a Képes Üzenő, az Iskolanyitogató, az Országos Francia Nyelvű Gyermekfesztivál, a jótékonysági bál, a táncgála, a Hófesztivál, a Képes-hétre tervezett programok (Képes-futás, matematikaverseny, fizikakísérleti délután, angol és német prózamondó verseny, Képes vers­mondóverseny) megrendezésének. Rövidesen iskolánk lett a Mátészalka és Környéke Iskolaszövetség központja és a térség bázisis­kolája, bekapcsolódtunk a Comenius I. „Partnerközpontú működés” minőségbiztosítási programba. Az iskola-összevonások után – amikor 1997-ben hozzánk került a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Hősök Terei Általános Iskola egy része – vette fel iskolánk a mátészalkai születésű Képes Géza költő, műfordító, irodalomtudós nevét.

– Korcsmáros István nyugdíjba vonulása után Papp Lászlóné vette át az iskola vezetését, folytatva és megújítva a programjainkat. A Képes-hagyományok mellett a „Szeretlek, tehát követelek” célt állította a középpontba.

– Papp Lászlónét – nyugdíjba vonulása után – Svéda István követte az intézmény élén, aki érzékelve ezt a gazdag múltat, elődeihez hasonlóan, de a megváltozott körülményeket – gyakran nehézségeket – figyelembe véve vezeti a jelenleg 506 tanulót számláló iskolát. A kor igényeit követve bevezette az emelt szintű matematikaoktatást, a természettudományi gyakorlatot, a gimnáziumhoz kapcsolódva az Eszes-labor-kísérleteket és a sportfejlesztés terén biztosította a lovaglás lehetőségét. Támogatta a lelkes kollégák kezdeményezéseit (például a történelemlépcső és történelemterem kialakítása,a Képes Rádió Facebook-oldala, a Színes napok vagy az olimpiai sportok jegyében zajló programok). Végül pedig ő fogja össze, irányítja a 35. és a 20. évforduló megrendezését.

– KM –
hirdetés