(Kép)keretbe foglalt lépések

A képek egy része még soha, sehol nem volt látható
A képek egy része még soha, sehol nem volt látható - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A 4 for Dance pályafutásának eddigi tizenkét éve látható a képeken.

Az egyik fotón rántottát készítenek a fiúk, a másikon egzotikus halétel a menü, egy korai képen a kamionparkoló betonján alusznak, egy későbbin már az ötcsillagos Hiltonban. Ám a különbségek csak látszólagosak: Bárány Kristóf, Gál Sándor, Illés Dániel és Enyedi Péter, a 4 for Dance tagjai ugyanolyan jól érezték magukat a pályafutásuk kezdetén, amikor még utcákon táncoltak, hogy felfedezzék őket, mint ma, amikor többszörös világbajnokként járják a világot.

Fűrész és kalapács

A Váci Mihály Kulturális Központban látható kiállítás több száz fotón keresztül nyújt bepillantást az együttes életébe, a képek pedig, bár csak tizenkét évet ölelnek át, időutazásra hívják a látogatót.

Az első tablón egy régi, romos tyúkólféleség előtt állnak, kezükben a fűrész, a kalapács, és porosan, kicsit koszosan mosolyognak bele a kamerába. Akkor és ott nem pusztán a próbatermüket építették, de a karrierjüket is.

Tudták, hogy az igazi munka a Csillag születik adásai után következik. Keményen dolgoztak azért, hogy elkerüljék a tehetségkutatók csapdáját, és hogy a sikerük ne csak addig tartson, amíg le nem fut a stáblista. Az idő pedig őket igazolta. Mert aki nem teljesít kimagaslóan, azt nem hívják meg a BBC 12 milliós nézettségű műsorába, befektetett munka nélkül nem tudtak volna Montreálban világbajnoki címet nyerni – egyet sem, nemhogy hármat!

„Van valami elvámolni valójuk?” Kérdezte őket a kanadai határőr, mire mosolyogva rávágták: igen, van: három arany.

Az egy évvel később készült képen a kínai Nagy fal előtt pózolnak, majd a New York-i Szabadság-szobor mellett ugranak a magasba, de a Fehér Ház kerítése előtt is elkészült a szokásos fotójuk. És miközben éppen a tengeren túl nyűgözték le a közönséget, itthon Prima-díjat kaptak.

A következő tablón sem rossz a díszlet: a fiúk mögött a Sydney-i Operaház, arcukon egy-egy hatalmas mosoly, hiszen a régóta dédelgetett álom, az ausztrál turné is összejött. És abban az évben még Dubai és Törökország, a következő esztendőben pedig Izrael. Állnak a Holt tengernél tetőtől-talpig iszappal borítva, tevegelnek a sivatagban, és azt írják: király volt, amikor Jordániába utaztak, hiszen a személyzeten kívül csupán ők voltak az utasszállítón.

Négy stílus, egy cél

A tíz éves jubileumuk külön tablót kapott, rajta a gála képei: elégedettség, boldogság, a közös út egy jelentős állomása. Majd egyiptomi szfinxek és piramisok, Kubában régi autók, tánc az utcán, koktél a parton, végül a tudásuk átadása itthon és külföldön.

Itt tart most a 4 for Dance. A csapat tizenkét év alatt annyi mindent elért, amire talán ők maguk sem számítottak. A kiállítás hűen tükrözi azt, amit magukról gondolnak: négy stílus, négy egyéniség, de egy cél és egy szív. A képek olyanok, mint ők. Vidámak, sugárzik róluk annak az öröme, hogy azt tehetik, amit a legjobban szeretnek: táncolnak.

KM-SZA


Büszkék a gyökereikre

A kiállítás megnyitóján dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere azt mondta, a 4 for Dance tagjai példát mutatnak az őket követő korosztályok tagjainak, tehetségük és kitartásuk követendő. – Örülök, hogy innen indultak és ide is tértek vissza, mert bár lett volna rá lehetőségük, mégsem hagyták el Nyíregyházát. Bárány Kristóf hozzátette: büszkék a gyökereikre, ezért bárhol is járnak a világban, mindenütt hangoztatják, hogy e város, e megye szülöttei.
hirdetés