Kerámiát és hímzéseket készítenek a fogyatékkal élők Géberjénben

Akt.:
Kerámiát és hímzéseket készítenek a fogyatékkal élők Géberjénben
Fogyatékkal élők számára is nyitottak azok az agyagozó és hímző szakkörök, amelyeket a géberjéni „Jót s Jól” Egyesület szervez. A foglalkozások során csaknem húszan tanulják a kerámiakészítés és a hímzés fortélyait elismert iparművészektől. Az októbertől zajló programokat az Európai Unió finanszírozza.

A kerámiakészítés alapanyagaival ismerkednek a fogyatékkal élők a géberjéni „Jót s jól” Egyesület székházában. A résztvevők a foglalkozás révén elsajátíthatják a különféle kézműves technikákat, valamint azt, hogyan kell a természetben fellelhető anyagokkal dolgozni. Mindezek mellett tanulmányozzák az ősi, magyar népművészeti formákat, motívumokat és szimbólumokat, ugyanakkor megismerhetik a szatmári térség legfontosabb fazekas központjait és a Felső-Tisza vidék fazekasságát. A szakkörök október elsején indultak, a foglalkozásokat kéthetente tartják öt hónapon keresztül. A résztvevők a „Jót s jól” Egyesület kliensei, akik Géberjénben és a mátészalkai kistérség településein élnek. Nagy részük fogyatékkal élő, van közöttük hallás,- mozgás,- és értelmi területen sérült. A foglalkozásokat Dr. Balogh Lászlóné Hidegkuti Hajnalka fazekas népi iparművész vezeti. A szakkört a géberjéni „Jót s jól” Egyesület épületében tartják, ahol rendelkezésre állnak az ehhez szükséges felszerelések, például az égetőkemence, a présgép, a mángorló és a famintázó eszközök is.

 

 

– A szakkörök megszervezésekor egyik legfontosabb célunk az volt, hogy fejlesszük a résztvevők kreativitását. Bár a foglalkozások az egészséges emberek számára is hasznosak, ugyanakkor különösen jó lehetőséget teremtenek a fogyatékkal élők számára, hogy egyéni és társas készségeik, képességeik fejlődhessenek. Ebben nagy segítséget jelent az is, hogy a szakkörök során együtt dolgoztak a fogyatékkal élők az egészségesekkel. Ez fontos számukra, illetve az egészséges emberekben is fejleszti a beteg embertársaikkal szembeni toleranciát – mondta Kovács Sándor szakmai vezető.

Nemcsak agyagozni tanulhatnak a Géberjénben és a mátészalkai kistérségben élő fogyatékosok. A „Jót s jól” Egyesület ugyanis hímző szakköröket is szervez számukra. Ezek a foglalkozások novemberben indultak az egyesület épületében, és céljuk a már elveszőben lévő hímzést és annak hagyományait ápolni és továbbadni. Szintén lényeges, hogy a résztvevők megismerjék az egyes tájegységekhez fűződő mintákat és motívumokat, különös tekintettel a szatmári motívumokra. A szakkört Vargáné Hegedűs Eszter múzeumpedagógus irányítja, akinek zsűriztetett kézimunkái vannak, valamint beregi keresztszemes hímzéseket is készít. A foglalkozásokon néprajzi ismereteket is nyújtanak, így megismertetik Magyarország tájegységeinek hímzését, a felhasznált alapanyagokat, a hímzőfonalat és a mintaelhelyezést a magyar népművészetben. Ugyanakkor a résztvevők tanulmányozzák a különféle öltésmódokat és motívumokat, valamint a gyakorlatban is elsajátíthatják a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei motívumok és a beregi hímzésminták elkészítésének módozatait.

 

 

A géberjéni „Jót s jól” Egyesület ugyanakkor kifejezetten a kreatív képességek fejlesztését célzó szakkört is indított, amelyen szintén részt vesznek fogyatékkal élők. A december elsejétől zajló foglalkozásokat ugyancsak az egyesület székházában tartják. A szakkör célja a felnőttek kreatív képességének fejlesztése, valamint fontosnak tartják, hogy a háziasszonyok megismerjék az ünnepi díszek, a lakást díszítő dekorációs elemek elkészítésének praktikáit.

– A foglalkozások keretében házi vászonból tanulnak meg különböző formájú virágokat (például. rózsa, dália, liliom) elkészíteni. A vásznat megfelelő színűre festik, de dolgoznak natúr vászonból is. A szakkör keretében a horgolással, mint egyfajta kreatív díszítési lehetőséggel is foglalatoskodnak a résztvevők, akik különböző terítőket, virágokat, húsvéti kiegészítőket készítenek – ismertette Kovács Sándor.

A kreativitást fejlesztő szakkört Tóth Miklósné, a vászonvirág kitalálója vezeti. A vászonvirágot a Képző és Iparművészeti Lektorátus iparművészeti alkotásnak minősítette 2005-ben.

 

 

Mindhárom szakkört a Szatmári Épülő Közösségek projekt keretében szervezi a „Jót s jól” Egyesület. A programot az Európai Unió TÁMOP – 3.2.3-09/2- 2010-0050. számú projektje finanszírozza. A Szatmári Épülő Közösségek projekt idén nyáron indult, és egyik legfontosabb célja a munkanélküliség csökkentése és a fiatalok pályaválasztásának megkönnyítése a mátészalkai kistérség lakói számára. Ennek érdekében szakköröket, kiscsoportos foglalkozásokat és táborok tartanak, a résztvevők számára ingyenesen. A 18 hónapig tartó projektet a géberjéni önkormányzat, illetve két helyi egyesület szervezi. Minderre 60 millió forintos támogatást nyert Géberjén önkormányzata az EU-tól. Az idén indult foglalkozások jövőre is folytatódnak.

Kenyeres Attila

 
hirdetés