Kerekes székben boldogulni a munkában, a kulturális életben

Balogh Zoltán
Balogh Zoltán - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Emberi sorsokért, életpályákért felel a mérnökember. A Kelet arcképcsarnoka: Balogh Zoltán, a START Kft. vezérigazgatója.

Aligha lehettek sokan közel három évtizede, akik hittek abban, hogy fennmarad a vállalat, ahol azok kapnak munkalehetőséget, akik egészségügyi, tartós vagy átmeneti gondjaik miatt a munkanélküliség, az elzártság, a magányosság és az egyedüllét helyett a munka világát szeretnék választani. Csodálkoztak amiatt is, hogy az országban nyolcadikként egy ilyen cég megszervezésére vállalkozó Balogh Zoltán – sikeres mérnökember – belevág a bizonytalanba.

Utóbbiaknak részben igazuk lett, mert bár Zoltán a nyíregyházi Rózsa utcán született, ami a küzdelmeit illeti, nem volt rózsás útja. Bár jól tanult a Vasváriban, majd a mérnöki diplomát is átnyújtották neki, s dolgozott a szakmájában, mégsem hagyta nyugton az újabb kihívás, amikor a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetsége a hátrányokkal élőknek igyekezett munkalehetőséget teremteni. Rá esett a vezetői megbízatásról döntők választása, mivel felesége születési mozgáskorlátozottsága révén ismerték munkáját, elszántságát.

Húsz végzett évfolyam

– A vállalatalapítás akkoriban nem volt gyakori, főként azért, mert nehezen lehetett hozzáértő segítőt találni. Kevesen voltunk, és a körülmények sem voltak ideálisak: egy volt huszárlaktanya parancsnoki épületében és az istállókban kezdődött a munkánk – mondja a vezérigazgató. Hozzáteszi: azóta is sikeresen robognak tovább, amit az is bizonyít, hogy a cég iskolájában húsz végzett évfolyamon nagyon sokan kaptak szakmunkás-bizonyítványt, s lett belőlük varrónő, bőrdíszműves, szabász, cipőgyári vagy nyomdai dolgozó. A nemzetközi szakma is elismeréssel szól a Tiszavasvári úti Esély Centrumról, az egykori laktanyáról, melyben évek óta fogyatékos emberek találnak érdekképviseletet, orvosi-egészségügyi kezelési lehetőséget, képzést, kulturális feltöltődést.

Nem túlzás azt mondani, hogy nehéz életek, új életpályák segítése, az oktatás koordinálása került így egy mérnökember kezébe. Évekig volt Ököritófülpösön egy bentlakásos fogyatékosotthonuk is, ahol az ellátáson kívül igazi kapcsolatok, barátságok, házasságok és utódok is születtek. Utóbb a közösségért végzett erőfeszítések kiterjedtek a lakhatási körülményekre, a közlekedési kultúrára, a parkolóhelyekre és a pozitív diszkriminációra, ami a rászorulókat segíti.

Tengernyi feladat

Példájukat mostanság sok munkaadó követi. Hazánkban több mint 300 akkreditált foglalkoztató van, ebből 25 megyénkben. Az így dolgozók száma kezdetben alig érte el országosan az 5 ezret, ma több mint 50 ezer, s már nemcsak közép-, hanem felsőfokon is tanulhatnak a kerekes székesek. Maga a vezérigazgató is vállal ebből a munkából: címzetes docense a Debreceni Egyetem nyíregyházi Egészségügyi Karának. Országosan is elismerik Balogh Zoltán fáradozását: húsz éve elnöke a ­Mozgáskorlátozottak Országos Felügyelő Bizottságának, városunkból irányítja a Védett Szervezetek Országos Szövetségét.

– Az út még hosszú, a feladat tengernyi, de napról napra több eredmény látszik – összegez a vezérigazgató, akinek fia, két unokája és párja teszi teljessé az életét.

– Angyal Sándor –
hirdetés