Kerekes székkel járja be a világot egy koreai férfi – most Budapesten van

Több mint 22 ezer kilométert tesz meg kerekes székkel egy 40 éves koreai férfi, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal élőkre. Choi Chang Hyun május 10-én indult Athénból, csütörtökön érkezett Budapestre. A férfi összesen 31 európai országon keresztül utazik majd.

A maraton végállomása Berlin lesz, oda 27-én indul tovább Magyarországról.

A 40 éves koreai férfi 10 éve döbbent rá arra, hogy súlyos fogyatékosként ki van szolgáltatva környezetének. Ezután figyelemfelkeltő körutazásokat tett: 1999-ben Koreában 1500 kilométert, 2001-ben Amerikában 5000 kilométert, 2003-ban Japánban 4000 kilométert tett meg kerekes székével. A férfi ugyan nem bénult le, de állandó koordinációs zavarai vannak, ezért csak a szájával tudja irányítani az elektromos széket.

A idei, 22 ezer 800 kilométeres maratonba azért vágott bele, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen nehéz körülmények között élnek a fogyatékosok, főleg Koreában. Choi Chang Hyun el akarja érni, hogy ezek az emberek nyugdíjat és személyi segítőt kapjanak – mondta a Független Hírügynökségnek Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkára.

A szövetség a koreai férfi magyarországi tartózkodásának megszervezését segítette, az utazás költségeit az érintett országokban élő koreai közösségek, illetve adományokból fedezik.
hirdetés