Kerékpár Eb – Öt magyar versenyző Glasgow-ban

Budapest – Öt magyar kerékpáros, három pályaversenyző és két hegyikerékpáros indul a glasgow-i Európa-bajnokságon.

A kontinensviadal kerékpáros versenyeit csütörtöktől jövő vasárnapig a multisport Eb keretében rendezik meg országúton, pályán, illetve sor kerül a hegyikerékpárosok és BMX-esek vetélkedéseire is.

A háromfős magyar pályaküldöttség pénteken kezdi meg szereplését, amikor Lovassy Krisztián scratch-ben áll rajthoz. Tavaly a berlini Eb-n Lovassy ezüstérmes volt a számban, amely egy egyéni futam, a helyezéseket az utolsó sprint és a lekörözések száma dönti el. Az MTI megkeresésére a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) leszögezte, a BVSC-Zugló versenyzőjének ezúttal is esélye van a dobogó elérésére, bár az elvárás, hogy a legjobb tízben végezzen. Hasonló teljesítmény a másnapi, négy versenyszámot magában foglaló omniumban is kiváló eredmény lenne tőle.

Vasárnap megkezdődnek a férfi sprinterek versenyei is, amelyben Szalontay Sándor lesz érdekelt. Az MKSZ reményei szerint akár a hétfői negyeddöntőkben is bekerülhet a VeloClass Velence remek formában lévő bringása, aki májusban 74,442 kilométer/órás átlagsebességet elérve 9.672 másodpercre javította a 200 méteres repülőrajtos időfutam országos csúcsát. Szalontay kedden keirinben is rajthoz áll, ebben a számban a táv első, nagyobbik felében motoros vezeti fel a versenyzőket a sprintig.

Vasárnap mutatkozik be a magyar küldöttség legfiatalabb tagja is: a 21 esztendős Filutás Viktor a pontversenyben méretteti meg magát, s az MKSZ reményei szerint a Pannon Cycling Team kerekese a délelőtti program selejtezőjében biztosítja helyét az esti fináléra.

A hegyikerékpárosok jövő keddi versenyein mindkét nemben olimpikon képviseli a magyar színeket: Parti András háromszor, Benkó Barbara egyszer szerepelt ötkarikás játékokon. A magyar szövetség szerint mindkettőnek esélye van a legjobb húszba kerülésre, sőt, Benkó akár az első tízbe is beférhet.

A kerékpársport viadalai mellett a torna, az evezés, a vizes sportok, a golf és a triatlon kontinensviadalát is megrendezik a skót városban.

– MTI –További hírek a Sport kategóriából


hirdetés