Kerékpárral kényszerítette vészfékezésre az autóbuszt

Kerékpárral kényszerítette vészfékezésre az autóbuszt
Nyíregyháza – A vészfékezéskor három kislány a jármű padlójára esett, és nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek.


Közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség azt a fiatalembert, aki camping kerékpárjával vészfékezésre kényszerített egy iskolásokat szállító csuklós buszt, amitől a buszon utazó gyerekek közül hárman elestek és megsérültek.

Jobbra-balra kacsázott

– A vádirat szerint 2018. május végén az egyik délután a vádlott a kerékpárjával Paszabcsúcs felől az aszfaltozott bekötőúton haladt a 38-as számú főút irányába, miközben jobbra-balra kacsázott az úttesten, így elfoglalta annak teljes szélességét. Ebben az időben szállította a környékbeli iskolásokat az egyik menetrend szerinti csuklós busz, amelyen több mint ötvenen utaztak – tájékoztatott dr. Szilágyi László.

Hiába dudált a buszsofőr

– A buszsofőr utolérte a kerékpárral közlekedő vádlottat, le is lassított, majd kb. 200 méteren keresztül követte óránkénti 20-25 kilométeres sebességgel. Ráadásul dudált is annak érdekében, hogy a biciklis engedje el a mögötte haladó autóbuszt. A férfi azonban ezzel nem törődött, és hirtelen az úton keresztbe fordulva, állóra fékezte a kerékpárját.

– Szerencsére, vészfékezéssel sikerült megállnia az autóbusznak is, csakhogy eközben a buszon utazó három kislány a jármű padlójára esett, és nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek – ismertette az eset részleteit a megyei főügyészség sajtószóvivője.

A kerékpáros ahelyett, hogy segítséget nyújtott vagy legalább megkérdezte volna, hogy mi történt a buszon utazókkal, a helyszínt elhagyta. Nem jutott messzire, mert a buszsofőr leírása alapján a kiérkező rendőrök elfogták.

Börtönbüntetést indítványoz

– A több közlekedési szabályt megszegő férfi semmilyen magyarázatot nem adott tettére. Bár a fiatalember büntetlen előéletű, azonban az utóbbi két évben több mint tíz szabálysértési eljárás indult ellene különböző közlekedési szabályok megszegése miatt.
Az ügyészség a vádiratban börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak annak reményében, hogy a megfelelő büntetés mind a vádlottat, mind másokat visszatart az ilyen bűncselekmények elkövetésétől. A vádlott bűnösségéről a Nyíregyházi Járásbíróság fog dönteni – tette hozzá dr. Szilágyi László.

KM
hirdetés