Kerékpárral Székelyföldön

Az eötvösös túracsapat a Szent Anna-tó partján
Az eötvösös túracsapat a Szent Anna-tó partján - © Fotó: Szathmári Andor
Nyíregyháza – Immár hatodik alkalommal vett részt egyhetes kerékpáros turisztikai programon Erdélyben, Székelyföldön októberben a jósavárosi Eötvös gyakorlóiskola diákokból és pedagógusokból álló, 16 fős csoportja.


Az Erdővidék felfedezésére és megismerésére szervezett program során először Nyíregyházáról indulva egy kb. 550 kilométeres autóutat tett meg a csoport, amely a Partium és a Mezőség szép tájain át – érintve Nagykárolyt, Zilahot, Kolozsvárt, Marosvásárhelyt, Tordát és Segesvár-Fehéregyházát – vezetett a Barcaság északi részébe, a Hargita hegység déli lábaihoz, az Olt folyó kanyarulatának vidékére.

Irodalmi emlékek nyomában

Öt nap alatt – naponta, csillagtúraszerűen teljesített résztávokon – mintegy 200 kilométer megtétele, s többek között Barót és környékének, valamint számos bűbájos kis barcasági településnek a megismerése volt a célunk.
A természetföldrajzi, történelmi és néprajzi felfedezőtúrák során eljutottunk a felsőrákosi külszíni lignitbányába, ahol a közelmúltban rábukkantak arra a viszonylagos épségben lévő gumósfogú őselefántra, amelynek méltán járnak csodájára a világ minden részéből.

A Vargyasi–karszt területére kerékpározva belekóstoltunk az e vidéken sűrűn előforduló, s az utóvulkánossághoz köthető szénsavas ásványvízforrások vízébe.

Az irodalmi emlékek nyomában kutatva kis csapatunk ellátogatott a híres meseíró, Benedek Elek szülőházában berendezett villába, valamint Olasztelek, Vargyas igen szép reneszánsz kastélyait, illetve Bibarcfalva, Köpec, Miklósvár, Nagyajta, Bölön s Apáca nyugalmat árasztó templomait is megcsodáltuk.

Megízleltük a székely ételeket

Az egyhetes program zárásaként az egyik túranapon ellátogattunk a Csomád-Mohos ikervulkánhoz, melyek közül a Csomád 934 méter magasan fekvő kráterében csillog Európa egyik egyedülállóan szép és érdekes krátertava, a Szent-Anna-tó vize. A túranapok programjainak és a résztávoknak a teljesítése után jólestek a miénktől kissé eltérő ízvilágú, de finom székely ételek.

– Dr. Komáromi István, program- és túraszervező –


Felfedezőúton a diákok

A program célja a Baróti Szabó Dávid Iskolaközponttal, pedagógusaival és diákjaival való együttműködés ápolása, erősítése és elmélyítése volt.

A két intézmény tudatosan szervez olyan közös turisztikai programokat, melyek során a diákok felfedezhetik Erdővidék (Székelyföld) természeti, történelmi, irodalmi és néprajzi, valamint gasztronómiai adottságait, különleges értékeit.

A csoport mottójául Orbán Balázs, Erdély legautentikusabb 19. századi bemutatójának és leírójának alábbi gondolatait választotta, amely így szól: „…a szép Székelyföld… hazánknak kétségtelenül legérdekébresztőbb része…”.
hirdetés