Keringő a malomban

A tarpai szárazmalom
A tarpai szárazmalom
Tarpa – Szombat délig szavazhatnak olvasóink a megye csodájára.

Az első körben beküldhették javaslataikat minden olyan, a megyében fellelhető természeti vagy épített örökségre, amely kiemelkedő nevezetessége a térségnek. Egy öttagú zsűri ezek közül kiválasztotta a húsz legértékesebbet, s most ismét olvasóinkra bízzuk a választást: mi legyen a megye csodája?

Eredeti helyén

Az Észak-Tiszántúl egyetlen, eredeti helyén megőrzött szárazmalma az Árpád és a Kossuth utca találkozásánál kialakult téren áll. A tölgyzsindellyel fedett malom szerkezetileg két jól elkülöníthető részre oszlik: kerengő sátor (vagy keringő) és a malomház. A kerengősátort 12 vastag tölgyfa oszlop és az erre helyezett 12 szögű, gúla alakú sátortető képzi.

A kerengősátor alsó átmérője 14 méter. A szárazmalom másik nagyon fontos eleme a favázas malomház, amelyet a régi mintájára zsilipelt deszkafából készítettek és kontyolt nyeregtetővel láttak el. Az 1930-as években az épületet átépítették: a keringő korhadt zsindelytetejét bádoggal átfedték, a gépészeti berendezést eltávolították, a kerengősátor oszlopközeit vályoggal befalazták.

Az 1950-es években még a malomházat is lebontották. A mai alakját az 1980-as helyreállítás során nyerte el, amikor az eredeti malom mintájára visszaállították a malomházat, és a tölgyzsindellyel fedték le az egész malom-komplexumot. A malomház bejárata mellett egy faragott kis fapad áll. A szárazmalom kifogástalan állapotban van és rendezett képet mutat.

KM


harm
Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az első körben arra biztattuk olvasóinkat, hogy küldjék be javaslataikat minden olyan természeti vagy épített csodáról, amelyek szerintük megyénk kiemelkedő nevezetességei közé tartoznak. Nagy volt az érdeklődés, sok javaslat érkezett Szabolcs, Szatmár és Bereg értékeire. ...

Címkék: , , ,hirdetés