Nagyvilág

2012.11.23. 08:12

A halál ungvári toronyháza

Ukrajna – A néphit szerint egykor vesztőhely vagy temető lehetett annak az ungvári 16 emeletes toronyháznak a helyén, amely mágnesként vonzza az öngyilkosjelölteket - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Ukrajna – A néphit szerint egykor vesztőhely vagy temető lehetett annak az ungvári 16 emeletes toronyháznak a helyén, amely mágnesként vonzza az öngyilkosjelölteket - írja a Kárpáti Igaz Szó.Sokkolta a közvéleményt, hogy nemrégiben két nap leforgása alatt két fiatal is levetette magát Ungvár legmagasabb épületének legfelső erkélyéről.

Egy hete egy 16 éves fiú vetett így véget életének, egy napra rá pedig egy volt megyei kormányzó kárpátaljai kormányzó 23 éves fia ugrott le a toronyház 15. emeleti közös balkonjáról. Feltételezések szerint szerelmi bánat vezethetett az öngyilkosságokhoz, ám a nyomozó hatóság nem az okokat, hanem a körülményeket vizsgálja. A szakember szerint csak az tudja magát rávenni, hogy ennek a háznak a tetejéről leugorjon, aki már végleg eldöntötte, megteszi.

Már legendák is születtek

Hanna Valjuk, a Kárpátaljai Megyei Belügyi Főosztály sajtószolgálatának vezetője is beismeri, hogy a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye legmagasabb épülete, sajnos, nem csupán a méreteiről a legismertebb: többen ugrottak már a mélybe a tetejéről. Évente egy-két esetet regisztrálnak. A múlt heti két tragédiát megelőzően 2010 februárjában végzett itt magával egy egyetemi diák, négy hónappal korábban pedig egy 32 éves nő vetette le magát a közel ötven méter magas épületről.

Már legendák is születtek az építmény feketestatisztikájának magyarázatára. Az újkeletű néphit szerint a betonmonstrum helyén a 17. században vesztőhely volt: itt akasztották a halálraítélteket. Egy másik feltételezés alapján temetőre épült a lakóház - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!