Kérni kell a fűtés indítását

Illusztráció
Illusztráció
Nyíregyháza – A szeptember nem csak a meteorológiai ősz, de a hatályos jogszabályok alapján a fűtési időszak kezdetét is jelenti.

– A hűvös nyárkezdet után most még rövidebbnek érezhetjük az igazi nyár időszakát, és nem szívesen gondolunk fűtésre, de sajnos ilyenkor már gyakran előfordul olyan erős lehűlés, ami a szolgáltatás indítását igényli – tudtuk meg a Nyírtávhő Kft. igazgatójától, Gerda Istvántól, aki elmondta, hogy ehhez igazodva a távhőszolgáltatást szabályozó rendelkezések szerint a fűtési időszak az év szeptember 15. napjától a következő év május 15. napjáig tart.

Ténybox

Alapdíj:

– csak fűtés 342,43 Ft/lm3/év + ÁFA
– csak melegvíz 37,81 Ft/lm3/év + ÁFA
– fűtés és melegvíz 380,24 Ft/lm3/év + ÁFA

Mért hőenergia hődíja: 1.732,17 Ft/GJ + ÁFA
Melegvíz hődíja: 505,60 Ft/ m3 + ÁFA

Az energiaárváltozás mellett 2006. szeptember 1-től 15 százalékról 20 százalékra emelkedett a távhőszolgáltatás ÁFA kulcsa is.

A városban több mint 16 ezer háztartásban van távhőszolgáltatás, ez azonban nem indul automatikusan, csak a közösségek igényei alapján. Fontos tudnivaló, hogy az idő jobbra fordultával a fűtési szolgáltatás leállíttatását is kérnie kell a lakóközösségnek – tudtuk meg. 

A felhasznált hőenergia elszámolása utólag, az elszámolási ciklusok végén történik a fűtési és pótfűtési időszakra egységesen. Az igazgató arról is szólt, hogy eddig több mint száz lakóközösség kérte a fűtés megindítását.

A fűtési szezon kezdetén, egy gázáremelkedés után s az azt várhatóan követő hagyományos fűtőanyagok árnövekedése előtt/közben nem árt beszélnünk a fűtő-energiával való takarékosságról. Különösen annak a fényében, hogy Magyarországon közel háromszor annyi energiát használunk egy négyzetméter lakóépület fűtésére, mint az EU-15 országok átlaga. Előljáróban jó, ha szembesülünk a fizikai ténnyel: a szobánkban 1 °C-kal nagyobb hőmérséklet 5 százalék többletenergiát igényel.


Kazánok és konvektor

A leggazdaságosabbnak a fali vagy álló gázkazánra alapuló, radiátorokkal
kombinált padlófűtést tartja Kiss László, a kazánok, fűtésrendszerek
tapasztalt szakembere. Szerinte lényeges még, hogy olyan elektronikával
rendelkezzen a kazán, amely folyamatosan szabályozza a teljesítményét.
– Egy ilyen – 100-120 négyzetméteres lakásmérethez elegendő – kazán, márkától
függően 120-180 ezer forintért szerezhető ma be. S jól példázza hatékonyságát,
hogy míg egy fali gázkonvektornak a hatásfoka 75 %-os, addig egy ilyen
falikazánnak eléri a 95 %-ot. Az alacsony füstgáz hőmérséklettel, tehát
a leghatékonyabban működő kondenzációs kazánokkal csupán az a baj, hogy
félmilliónál magasabb az áruk, így a megtérülése is emberöltőben mérhető
teszi hozzá Kiss László.

A jó minőségű, szakszerű szigeteléssel sok pénzt lehetne megspórolni, és a befektetett összeg – valamennyi korszerűsítési munka közül a leggyorsabban – 2-3 év alatt megtérül, cseng egybe az energetikusok tapasztalata. Ráskó Ferenc mérnök, az Energo-Coop ügyvezetője szerint sok épület tulajdonosa lépett ezen a téren megyénkben is az állami támogatásoknak köszönhetően. Az infrakamerával fölvett hőtérképek azonban felemás eredményről árulkodnak:

– A korszerűre cserélt nyílászárók ugyan jó hőszigetelők, ám azok fal csatlakozásánál már legtöbbször szökik a hő, s hasonló pazarlást állandósít a nyílászárók beszerelésének gyakori hiányossága. A műszert nem lehet becsapni, az infrafelvételen vöröslenek, de legalább is sárgállanak az úgynevezett „hőhidak” – mutatja a szakember.

Márpedig növekvő energiárak mellett egyre tetemesebb összegre rúghat a megtakarítás is. A fűtési célra felhasznált energiahordozó persze sokféle lehet: fa, szén, földgáz, tüzelőolaj, villamos energia. Az utóbbi kettőt az energetikus szerint magas költségük miatt jelenleg el lehet felejteni.

A maradék háromra vonatkozóan mostanában sokak fejében megfordul a gázkazán helyett egy vegyes tüzelésű kazán csatasorba állításának gondolata. Ezzel kapcsolatban Ráskó Ferenc megfontolandónak tartja, hogy amennyiben plusz beruházással (fás-, szeneskamara  építés stb.) is jár az átállás, hiába olcsóbb a gáznál a hagyományos fűtőanyag, akkora a befektetés, ami már legalább annyi idő alatt térül meg, mintha „csak” korszerűsítené a meglévő gázfűtését. 
hirdetés