Keserű ízek

Keserű ízek
© Illusztráció: KM-archív
Ismét kevesebbek lettünk Nyíregyházán egy egészségünk megőrzésében is fontos szerepet játszó remek kezdeményezéssel. Pár hónap után bezárt a belvárosban a Vidéki Ízek Szakbolt-Mintaterem. Matyasovszki József jegyzete.

Az ajtóra kitett eligazító papírlapon annyi áll csupán: technikai okok miatt zárva. A nehezen odaédesgetett érdeklődő most azt hiheti, az ökotermesztők és forgalmazók túlvállalták magukat, esetleg becsődölt a vállalkozás, holott ilyenről szó sincs. Egy ízetlen „tréfa” áldozatai lettek, s nincs az a „vidéki íz”, amely ne keseredne meg ettől bárki szájában.

Merthogy olyan helyet kaptak bérbe a várostól, amely – mesei hasonlattal élve – először királyinak mutatta magát, és csak hetek múlva változott rút varangyos békává. Pedig örültek a „szépen” felújított épületnek azon a jól frekventált helyen. Még azt is elnézték, hogy vécé nélküli és nem szellőztethető. Aztán váratlanul kivirágzott a falakon a salétrom, s nyilvánvalóvá vált: egészségtelen helyen egészséges élelmiszert tárolni, forgalmazni, bemutatni lehetetlen. Országos és határon átnyúló összefogás alól csúszott ki a talaj egy pillanat alatt, mi, fogyasztók pedig öko- és biotermékek nélkül maradtunk. Azért reméljük, nem sokáig, és az illetékesek belátják, ez a misszió fontosabb, mint a könnyen jött bérleti díj.

Matyasovszki JózsefSporthírek


hirdetés