Késik a művi meddővététel új szabályozása

Mégiscsak 18 éves kortól kérhető a művi meddővététel júliustól – bár az egészségügyi minisztérium tervezi, hogy 26 évre változtatja a most még 35-ös korhatárt, nem készül el időben a rendelet, ezért a jövő hónapban életbe lép az alkotmánybíróság tavalyi határozata, ami törli a mostani szabályt – új híjján pedig a felnőttkorúság lesz a határ – addig, amíg nem készül másik rendelet.

Az Alkotmánybíróság (AB) tavaly nyilvánította az alaptörvénnyel ellentétesnek a jelenlegi szabályozást, amely szerint műtéti úton való meddővé tételt csak a 35 éven felüliek, illetve azok vehetnek igénybe, akiknek már van legalább három vér szerinti gyermekük. Az elsőnek szakmai okai vannak, 35 év felett ugyanis magasabb a szövődmények kialakulásának esélye. Utóbbi korlátot pedig egyéb – főként – demográfiai megfontolásból hozták akkoriban.

Molnár Lajos szakminiszter hétfőn a parlamentben elismerte, hogy július elseje előtt nem nyújtja be a parlamentnek a művi meddővé tételről szóló jogszabály módosítását, tervezet ugyanis még tárcaközi egyeztetésen van. Elmondta, hogy a jelenlegi elképzelések szerint a módosított jogszabályban a nők 26 éves koruktól kérhetnék a művi meddővé tételt. A tervezetben fontos szerepet kap még a felvilágosítás, valamint a cselekvőképtelen személyek kezelése is. Molnár hangsúlyozta, hogy a terveztet néhány héten belül tárgyalhatja a kormány és utána nyújtják be a parlamentnek. A tárcavezető azzal indokolta a késlekedést, hogy az AB annak idején nem szabott meg semmilyen jogalkotási határidőt.

A javaslat szakmai elveit az egészségügyi tárca, alkotmányos mozgásterét az igazságügyi minisztérium dolgozza ki. Utóbbi feladata, hogy az új szabályozás már megfeleljen alkotmányossági szempontokból – mondta el a Független Hírügynökségnek az Igazságügyi és Rendvédelmi Minisztérium (IRM) államtitkára. Kondorosi Ferenc szerint nem sérti az alkotmányt, ha a parlament 18 év fölött húzza meg a művi meddővé tétel korhatárát.

Mivel a korábbi szabályozás az alkotmánybíróság döntése értelmében július 1-i hatállyal megszűnik, a jövő hónaptól 18 év fölött bárki kérheti magának a művi meddővé tételt.
hirdetés