Késnek a Magyar igazolványok Kárpátalján

Késnek a Magyar igazolványok Kárpátalján
Előreláthatólag még legalább egy hónapot kell várniuk az Ukrajnában élő magyaroknak, arra, hogy ismét beinduljon a Magyar igazolványok kiadása.

A magyar kormány néhány hónapja az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséget (UMDSZ) tette felelőssé, hogy állítólag jogosulatlanok is kaptak Magyar igazolványt – emlékeztet csütörtöki számában a Kárpáti Igaz Szó. Bár az UMDSZ elnöksége, konkrét tényekkel cáfolta a felhozott vádat, a hivatalos Budapest úgy döntött, Ukrajnában a jövőben csak magyar külképviselet adhat ki ilyen dokumentumot. Az igazolványok kiadása azonban azóta is szünetel.


Még egy hónapot kell várni

A lap megkeresésére a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa emlékeztet arra, hogy Budapesten megszületett egy politikai döntés, mely szerint a Magyar igazolványokat a jövőben az ungvári főkonzulátus fogja kiadni. Ez egyben azzal is jár, hogy a folyamatnak meg kell teremteni a jogi, tárgyi és a humán feltételeit.

Ám ahhoz, hogy az ügyintézés beinduljon, körülbelül egy hónapot még várni kell. Reményeik szerint addigra sikerül átállítani a rendszert, és elvégezhetik a teljes körű szolgáltatást, azaz fogadhatják majd a kérelmeket, illetve kiadhatják az igazolványokat. A külképviselet türelmet kér. Arra szólítja fel az érintetteket, hogy egy hónap múlva az ungvári főkonzulátuson, illetve a beregszászi konzulátuson érdeklődjenek – áll a főkonzulátus válaszában.

– Palkó István –
hirdetés