Későn költött a tiszabecsi gyöngybagoly, segítséget kapott a gyenge fióka

Akt.:
Későn költött a tiszabecsi gyöngybagoly, segítséget kapott a gyenge fióka
© Fotó: Habarics Béla
Tiszabecs – A természetvédelmi őrszolgálat szakemberei 2018-ban egy megkésett fészkelésről kaptak információt Tiszabecsről.


A gyöngybagoly fokozottan védett éjszakai ragadozó madarunk. Állománynagysága, szaporodási sikere fontos információ a természetvédelmi őrök számára, ezért folyamatosan ellenőrzik az ismert természetes költőhelyeket, a mesterséges költőládákat. A felmérés során információkat gyűjtenek a fészkelőhely-foglalásról, a lerakott tojások számáról és a kikelt, kirepült utódok mennyiségéről.

A gyöngybagoly fő költési időszaka márciustól októberig terjed, első-, másod- és nagyon bő táplálékellátottság esetén akár télbe nyúló harmadköltés is előfordulhat. A természetvédelmi őrszolgálat szakemberei 2018-ban egy megkésett fészkelésről kaptak információt Tiszabecsről. A bejelentő, aki maga is lelkes madárbarát, arról tájékoztatott, hogy november végén két pelyhes fiókát talált a családi házuk padlására felhelyezett műfészekládában.

Több alkalommal is benézett a ládába, hogy ellenőrizze, továbbra is etetik-e az öregek a fiókáikat. A sikeres költés eredménye két kirepült fiatal madár lett, melyek közül a képen látható madár – feltehetően a kevesebb táplálék miatt -gyengébb kondícióban volt, így a természetvédelmi őrök befogták és a madármentő központba szállították.

Azóta szépen erősödik, naponta több egeret is elfogyaszt, egyre erősebb lesz; rövidesen ismét önállóan, a szabadban keresheti főként rágcsálókból álló zsákmányállatait. Köszönet illeti a tiszabecsi madárszerető embereket; közreműködésükkel a megkésett költést sikeresen fejezték be a baglyok.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Habarics Béla


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sokan panaszkodnak a verebekre, amiért "eleszik az eleséget az értékes madarak elől", ám a verébmentes odúk és etetők ideje lejárt: ezek a madarak Európa jelentős részén már ritkának számítanak. Néhány évtizeddel ezelőtt annyi volt még belőlük, hogy széles körben ...

Sonkád - Néhány napja egy sonkádi családhoz különleges látogató érkezett: késő este a kertes ház lakói az udvar felől szokatlan lármázásra lettek figyelmesek. Amikor kimentek megnézni a zaj forrását, egy nagyobb testű, „érdekes” kinézetű vízimadarat találtak, ami a kerti kiskapu mellett landolt. ...
hirdetés