Kész: pénzbe is kerülhet

Ha betonbiztosak nem is lehettünk benne, kábé hiú ábrándokat kergethettünk: nem üt vissza a szépen csomagolt ingyenes kápé – Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Február elsejétől a fogyasztók havonta kétszer, maximum havi 150 ezer forint összegig térítésmentes készpénzfelvételre jogosultak, ennek örömére nem emelnek egyoldalúan díjaikon, jutalékaikon a bankok. Legalábbis ezt ígérték odafenn, s amennyiben kinyilatkoztatnak, akkor annak illő bekövetkeznie.

A pénzügyi felügyeleti hatóság célvizsgálataival ellenőrzi, hogy ténylegesen „nulla forintért” lehet leemelni max. százötvenezret akár két alkalommal is, per hó. Aztán kiszállt az első fecske a fészekből: a Sopron Bank közzé tette friss számlahirdetményét, eszerint februártól visszavont több kedvezményt, és több tételén emelt. Rafináltan kompenzálta a kieső bevételt. Magyarán az ingyenességgel párhuzamosan nem lett önmaga ellensége a hűség városának meghatározó pénzintézete.

Becslések szerint évente megközelítőleg 36 milliárd forintos jusstól esne el a bankszektor az újfajta rendelkezéssel. A hurráhangulat lecsendesedésével lehiggadva érdemes pillantást vetni a számlavezetési díjra, a bankkártya-költségre, az utalásokra, a különböző kedvezményekre. Nem csak februárban, hanem kicsit később is.

A végén kiderülhet: az ingyenesség annyira olcsó, hogy valójában drága. De jól hangzik, már-már dübörög.

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés