Készítse a stafírungot, kertek alatt az Ajaki Lakodalmas Fesztivál!

Akt.:
Lakodalmas Fesztivál Ajak
Lakodalmas Fesztivál Ajak
Az ajakiak Önöket is meghívták egy hamisítatlan vidéki lakodalomra. Játékunkban tíz páros belépőt sorsoltunk.

Idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre ez a három napos fesztivál, amely napok a kezdetektől fogva piros betűvel vésődtek be az ajakiak kalendáriumába. A rendezvény létrejöttét a hagyományok őrzése és ápolása motiválta.

Mi, a településen élők nemcsak itthon vagyunk, hanem itthon is érezzük magunkat, nem kívánunk elszakadni múltunktól, hanem vállaljuk, hűen őrizzük és ápoljuk örökségünket, hagyományainkat, népszokásainkat. A három fő nap (P., SZ., V.) programjai is ennek megfelelően vannak összeállítva.

A pénteki nap – a környékbeli zenészek nagy számának és egymással való jó kapcsolatuknak köszönhetően – a Zenésztalálkozó jegyében zajlik, mely többnyire amatőr zenekarok élő koncertjeinek sorát takarja. Még az este folyamán elkezdődik a következő nap előkészítése, melynek programjai egy igazi hagyományőrző lakodalom köré fognak épülni és ennek előestéjén történik – a helyi népszokásokhoz híven – a jegying és stafírung vitel.

A szombati napon a megnyitó beszédek után kezdetét veszi – a fesztivál életében már harmadik alkalommal – egy igazi, a színpadon ténylegesen házasságot kötő ifjú pár lakodalma. Egy ajaki hagyományőrző lakodalom szinte minden népi jellegzetessége képviseltetve lesz e napon. Egy pár ezek közül, a teljesség igénye nélkül: a falu utcáit bejáró, a testvértelepülések népcsoportjaival kiegészülő lakodalmas násznép, lánykikérés, menyasszonypogácsa, és az elmaradhatatlan ajaki lakodalmas töltött káposzta, melynek elkészítése tavaly Guinness-rekordkísérlettel is párosult. Azóta a fesztivál a következő Guinness-rekord cím birtokosa: a legtöbb töltött káposzta elkészítése zárt tűzláncon. A lakodalmas menet visszaérkezése után elkezdődik a lagzi, mely számos népi és hagyományőrző együttes műsorát jelenti majd, határainkon innen és túlról. Ha a szombati napon a színpadi eseményektől elindulunk az orrunk után a jobbnál jobb illatok felé, a hasunk sem fog csalódni. Több mint 50 főzőhelyen válogathatunk a különböző települések, egyesületek és baráti körök által készített gasztronómiai különlegességek közül, kóstolójegy ellenében.

plakplak

A vasárnapi ünnepi szentmise szintén egyik ékessége már évek óta a fesztiválnak. 2012-ben ezt Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek celebrálta. Ehhez szervesen kapcsolódik a Nagyboldogasszony-napi búcsú és körmenet, mely – a nagyszámú hívőknek és zarándokoknak is köszönhetően – szintén üde színfoltja a háromnapos rendezvénynek. A délután folyamán tovább színesíti a kavalkádot a vőfélytalálkozó, melyben ezúttal is közreműködött a Szabolcs néptáncegyüttes.

Összességében egy olyan fesztiválélmény részese lehet az, aki ellátogat Ajakra Augusztus 7.-9. között, mely kiemelkedik napjaink bevétel orientált „megarendezvényei” közül, és amelyet a helybéli emberek segítőkész hozzáállása tart életben immár nyolcadik éve.
Reméljük ez a pársoros ismertető felkeltette az érdeklődését, és találkozhatunk a IX. Ajaki Lakodalmas Fesztivál valamely, vagy akár mind a négy napján!

IX. Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál
2015. augusztus 7-9-ig
Helyszín: Ajak, Fesztiválközpont, Péter-tó

Játékunk nyertesei:
Silimon Ildikó – sili.ilcsi@…
Bakti Gréta – gretutu@…
Orosz Tibor – orosztiborkv@…
Szikora András – andras.szikora@…
Orosz Dorina – dorka0219@…
Suga János – etterem@…
Szombati Csaba – rbka66@…
Tamás Ágnes – agitamas79@…
Mátrai Boglárka – matrai.i@…
Tamásné Dicső Mónika – tdicsomonika@…

emailben értesítünk a nyeremény átvételének módjárólhirdetés