Készül a Kabay könyv

Lezsák Sándor (balról), dr. Révay Valéria, Kocsi Erika és dr. Fazekas Sándor az átadási ünnepségen
Lezsák Sándor (balról), dr. Révay Valéria, Kocsi Erika és dr. Fazekas Sándor az átadási ünnepségen - © Fotó: magánarchívum
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Kabay János munkásságának gondozásáért kapott díjat a kisvárdai történész.

A híres szabolcsi tudós, Kabay János gyógyszervegyészeti életművének hungarikummá nyilvánításáért vehetett át „hungarikum díjat” a Parlamentben Kocsi Erika kisvárdai történész.

A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény egész Európában egyedülálló, amely hatodik éve lehetővé teszi, hogy nyolc kategóriában azonosítsuk a helyi, megyei és a kiemelkedő nemzeti értékeinket, valamint a magyarság csúcsteljesítményeit hungarikumként méltassuk. Kabay Jánosnak, az Alkaloida Vegyészeti Gyár alapítójának életműve a magyar nemzet 56. hungarikuma.

Felkarolja a nemzeti értékeket

Ebben döntő szerepe volt Kocsi Erika történésznek; a szakértő kitartó kutatómunkával gyűjtötte össze a pályázati anyagot, egy honlapot is létrehozott, amely a magyar feltaláló életét és munkásságát mutatja be.

A morfingyártás magyar atyjának gyógyszervegyészeti életművének feldolgozása Kocsi Erika több éves, céltudatos szakértő tevékenységének köszönhető. – Kabay János felfedezése napjainkig felülmúlhatatlan; azzal, hogy digitalizáltuk a tiszavasvári múzeumban lévő Kabay-dokumentumokat, nagy lépést tettünk meg annak érdekében, hogy a feltaláló „öröksége” bekerüljön a köztudatba – mondta el lapunknak a díjazott, aki megtiszteltetésnek, és egyben felelősségnek érzi a kitüntetést. A történész meg­győződése, hogy a vegyész- kutató munkája Nobel- díjas is lehetett volna, hozzátette: megérdemelné, hogy bekerüljön a középiskolai kémia tankönyvbe.

Készül a kötet

Megtudtuk, a „Kabay hagyatékról” könyvet ír, amelybe bevonja a családtagokat is. Egy átgondolt, több korosztály érdeklődését felkeltő alkotást szeretne, s így méltó helyre kerülnének Kabay János és neje, valamint kutatótársa, Dr. Kelp Ilona közös érdemei. – Száz oldalt megírtam, de az alapos munkához idő kell – mondta. A történész a helyi értékek népszerűsítésével is foglalkozik.

– A kézművesség hagyományainak megőrzésében, a helyi termékekben óriási lehetőség rejlik, érdemes lenne pályázati támogatásból patronálni és piacra juttatni pél­dául az őstermelők termékeit, egyedi kézművestárgyakat. – A helyi értékek marke­tingjével ezért foglalkozom, meglátásom szerint: vannak még kiaknázatlan lehetőségek.

A morfingyártás atyja

A fiatal Kabay házaspár forradalmasította a morfingyártást 1931-ben – az 1925-ben szabadalmaztatott ún. „zöld eljárást” tovább fejlesztve – az addig csupán mezőgazdasági hulladékként használt, száraz mákszalmából történő kivonással, azaz a „száraz eljárással”. Sokan nem tudják, hogy a mai napig ezzel a módszerrel állítják elő a világ összes gyógyszergyárában a száraz mákszalmából a meghatározó fontosságú gyógyászati alapanyagot, a morfint. A kábító fájdalomcsillapítóból már az 1930-as évek végén exportra is jutott. A gyáralapító szabadalma képezi jelenleg is a morfin ipari előállításának alapjait az egész világon.

KO, NZ
hirdetés