Két és fél milliárdos program indul Szabolcs-Szatmár-Bereg megye foglalkoztatási helyzetének javítására

Két és fél milliárdos program indul Szabolcs-Szatmár-Bereg megye foglalkoztatási helyzetének javítására
© Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – A Terület- és településfejlesztési operatív programban (Top) 2021-ig több mint 2,5 milliárd forintot fordítanak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye foglalkoztatási helyzetének javítására – hangzott el a projektvezető megyei önkormányzat vezetésével létrehozott foglalkoztatási paktumszervezet fórumán csütörtökön Nyíregyházán.

Az állásbörzével egybekötött eseményen együttműködési megállapodást írt alá huszonnyolc, a megye foglalkoztatási helyzete szempontjából meghatározó önkormányzat, intézmény és szervezet.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a fórumot megelőzően elmondta, negyedik éve folyamatosan négymillió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon. Közlése szerint elsősorban az elsődleges munkaerőpiacon következett be jelentős növekedés, csak a versenyszférában közel 500 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben.

Emiatt több térségben, nagyobb városban, illetve iparágakban munkaerőhiány alakult ki, jelentős verseny folyik a jól képzett, dolgozni akaró munkaerőért – fogalmazott az államtitkár.

Cseresnyés Péter hozzátette, erre kínál megoldást többek közt a szabolcsi foglalkoztatási paktum is, amelynek révén azokat az embereket, akik eddig nem dolgoztak, vagy nehezen találtak állást, bevonják a munkába és az elsődleges munkaerőpiacon találjanak munkát maguknak.

A foglalkoztatási projekt az Európai Szociális Alap és a magyar kormány finanszírozásában valósul meg.

A 2021 májusáig tartó projekt több mint ezer ember foglalkoztatását támogathatja, képzést közel ötszázan kaphatnak, emellett egyéb szolgáltatás igénybevételére közel 1500-an jelentkezhetnek.

A fórumon elfogadták a projekt megvalósíthatósági tanulmányát, amely alapján hamarosan elkészül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye foglalkoztatási stratégiája is.

– MTI –
hirdetés