Két év a postai piacnyitásig

Karakó Zsolt Tiszarádon a mobilpostával
Karakó Zsolt Tiszarádon a mobilpostával
Nyíregyháza – Lapértesülések szerint vállalkozók kezébe akarják adni a postahivatalok harmadát. Mindezt elsősorban vidéken tervezik, két éven belül. Az előkészítés már megkezdődött, azt azonban még nem tudni, hogy melyik ezer településen várható változás.

– Egy nagyon fontos dátum 2009. január 1., ugyanis ekkora datálódik a postai piacnyitás – mondta a Kelet-Magyarország érdeklődésére Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője. – A két év alatt fel kell készülni a piac nyitására, amikortól nem magyar, német, avagy spanyol postáról beszélünk majd, hanem egységes piacról. Nekünk azt a folyamatot kell végigvinni, amit már négy évvel ezelőtt elkezdtünk, nevezetesen a kisebb településeken a postamerterségek és a mobilposták kialakítását, illetve a budaőrsi nagy feldolgozó központ megteremtését, s a gépjárműpark modernizálását. A Magyar Posta minőségi szolgáltatása, eredményessége alapján jelenleg Európában a 6–7. helyen áll. Azt szeretnénk, ha a racionalizálási programmal együtt a szolgáltatás színvonala tovább nőne – mondta Tomecskó Tamás.

Nem volt választás

A megyében található mintegy kilencven postamesterségből kettőt kérdeztünk meg. – Hat éve dolgozom postamesterként Székelyben – mondta Juhász Sándorné. – Annak idején a postahivatalt megpályáztatták, így nagy választásom nem volt, ha továbbra is itt akartam dolgozni, akkor vállalnom kellett ezt a fajta vállalkozást. Azt nem tudom megítélni, hogy hivatali dolgozóként, avagy postamesterként jártam-e jobban, annyi viszont tény, hogy meg kell dolgozni a pénzért. Egykoron a kézbesítőket végkielégítéssel engedték el, nekünk az sem járt. A kézbesítőt én alkalmazom, nyolc órában. Az nehéz tehertétel, hogy több éve szabadságra sem voltam, mert egy szakképzett postás megfizetését nem nagyon tudnám vállalni – mondta Juhász Sándorné.

Tájékoztatást várnak

– Véleményem szerint egy jól működő falusi kisposta a nagycserkeszi – válaszolta érdeklődésünkre Oláh Ágnes postamester. – Ami az országos lapban a tervezett változtatásokról megjelent, azzal nem nagyon tudok mit kezdeni: valójában kit és mit érint, s milyen mélységben. Mert abban az is szerepel, hogy élelmiszerboltban, de akár kocsmában is végezhető majd postai szolgáltatás. Úgy gondolom, hogy a szakma és a biztonságossági feltételek nem szenvedhetnek csorbát ebben a majdani, valóságos vállalkozói formában sem. Reméljük, hogy a pontos tájékoztatás a posta részéről nem marad el – mondta Oláh Ágnes.

– Lefler György –
hirdetés